Свет

Шеф израелске дипломатије: Нова влада говориће мање отворено о Украјини

Министар спољних послова Израела Ели Коен најавио да ће разговарати са руским колегом Сергејем Лавровим, а разговор би могао да се одржи већ сутра
Шеф израелске дипломатије: Нова влада говориће мање отворено о Украјини© Amir Levy / Stringer

Нова израелска влада, на челу са премијером Бењамином Нетањахуом, вероватно ће мање отворено говорити о ситуацији у Украјини, рекао је министар спољних послова Ели Коен.

"По питању односа између Русије и Украјине, једну ствар ћемо свакако учинити - говорићемо мање отворено", рекао је Коен, преносе израелски медији.

Шеф израелске дипломатије је одбио да коментарише захтев Кијева да Израел Украјини обезбеди још оружја.

Кијев је више пута тражио војну помоћ од Израела, са посебним нагласком на противваздушну одбрану. Украјински званичници кажу да би оружје било од велике помоћи у напорима земље да се супротстави ономе што верује да су иранске беспилотне летелице које шаље Москва.

Након што нису добили никакве чврсте гаранције од новог-старог премијера Израела Бењамина Нетањахуа, украјински представници су наводно одлучили да се не противе недавној анти-израелској резолуцији УН.

Са друге стране, Коен је потврдио да ће Израел наставити да шаље Украјини хуманитарну помоћ.

Министар спољних послова Израела такође је најавио да ће разговарати са руским колегом Сергејем Лавровом, а разговор би могао да се одржи већ трећег јануара, преноси "Тајмс оф Израел".

image