Магазин

Како са мало новца претворити дом у луксузну и елегантну оазу

Стан или кућа могу деловати скупо и отмено увођењем неколико измена које не захтевају пуно новца
Како са мало новца претворити дом у луксузну и елегантну оазу© Pexels/Mikhail Nilov

Било који стан или кућа се могу трансформисати на неколико једноставних, али ефектних начина. Није потребно трошити много новца да би простор изгледао елегантно и префињено, све је у детаљима. Уз ове примере је могуће створити илузију скупоценог, али и веома удобног дома.

 1. Уметност

Уметнички рад попут слике, мале скулптуре, фотографија и сличног могу потпуно да трансформишу простор. Међутим, важно је знати како одабрати прави комад. Чак и ''најскупљи'' домови лако постају кич када су уметнички радови немарно одабрани.

Избор се мора слагати са остатком простора, како не би деловало насумично одабрано. Добро је посећивати изложбе или читати о интересантним уметницима и донети одлуку. На пример, штампање насликаних радова не делује елегантно, а многи би сматрали да је то непоштовање слике. Уместо брзих и јефтиних решења, посета студенсткој изложби, креативној радионици или чак одлазак у атеље самосталних уметника могу бити добар избор.

Одабир рада за простор много говори о укусу и уметничком образовању особе, тако да је важно бити информисан. У крајњем случају, купити прибор и направити свој рад може бити најбољи избор за оне који нису сигурни одакле да почну са истраживањем.

2. Тамне боје

Црне, бордо, зелене и тегет нијансе стварају илузију дубине простора. Собе у овим бојма делују удобно, али и префињено. На пример, светла слика окачена на тамни зид може бити довољно ефектан контраст. Многи се устручавају од тамних зидова или намештаја из страха од ''смањења'' собе, али уз добро осветљење и распоред, ове боје се могу беспрекорно уклопити.

3. Елегантан тепих или прекривачи

У зависности од колорита собе, тепих може бити скоро било које боје. Ипак, ако је циљ елеганција, не препоручују се превише јарки и шарени теписи. За равнотежу и хармонију у доњој половини просторије, добро је одлучити се за неутралније боје или једноставан, прочишћен дизајн. Овакав комад може бити занимљивих облика. Осим тепиха, елегантан детаљ у просторији може бити мекани прекривач на софи у светлој боји. Најбоље је да овакав комад нема нападан дезен, како би се намештај истакао на суптилнији начин.

4. Огледала

Једноставно, али ефектно. Огледало ствара добру оптичку илузију већег простора, али има и дозу префињености. Такође, може бити и замена за уметнички рад, поготово ако има интересантан рам или облик. У комбинацији са тамним зидовима, биљкама, сликама на зиду и занимљивим текстурама, оно постаје елемент који уноси равнотежу у собу.

image