Свет

Нова војна доктрина: Белорусија брани савезнике, реаговаће на сваку претњу

Минск отвара могућности да одговори на потенцијални сукоб у контексту прокси рата који је Колективни запад покренуо против Белорусије и њених савезника
Нова војна доктрина: Белорусија брани савезнике, реаговаће на сваку претњуGetty © Dan Kitwood

Белорусија ће моћи да пружи војну помоћ својим савезницима у случају агресије на њих, наводи се у војној доктрини коју је одобрила Свебелоруска народна скупштина.

Сходно војној доктрини, Белорусија има право да шаље војне контингенте у пријатељске државе са којима има одговарајуће споразуме зарад одржавања међународног мира и безбедности.

Минск сматра да је употреба силе против било које од држава чланица Савезне државе Русије и Белорусије заправо задирање у Савезну државу и "предузеће одговарајуће мере одмазде користећи све снаге и средства која су му јој на располагању".

Белорусија ће агресију на једну од држава чланица ОДКБ сматрати агресијом на све земље организације, због чега ће држави која је нападнута пружити неопходну помоћ, укључујући и војну.

Сходно доктрини, Минск користи војну силу како би испунио своје међународне обавезе. Предвиђено је да се за Колективне мировне снаге ОДКБ-а обезбеди контингент који ће учествовати у мировним операцијама на територији чланица те организације.

У документу се наводи и да Запад води смишљену политику уништавања интеграционих веза у ОДКБ-у и Савезној држави.

Такође, жеља Пољске да буде лидер у региону и политика Балтичких земаља усмерена на сукоб указују на тенденцију отвореног мешања тих држава у унутрашње ствари Белорусије.

Војске земаља Источне Европе које имају интензивне припреме могу да учествују у прокси рату Колективног запада против Белорусије и њених савезника, с обзиром да "тај тренд повећава вероватноћу да ће Република Белорусија бити умешана у међународни оружани сукоб", наводи се у документу.

Шта је војна претња за Белорусију

Белорусија ће као војну претњу схватити размештање или производњу нуклеарног и другог оружја за масовно уништење на територији суседних земаља које спроводе непријатељску политику према Минску.

Као претња ће се сматрати и оружани инциденти са провокативним циљевима који подразумевају продор илегалних оружаних група у Белорусију.

Према доктрини, непосредне претње за Белорусију су објава рата и без почетка сукоба, концентрација оружаних снага друге државе или оружане формације неодређене националности у близини белоруске границе које имају стварну намеру да употребе војну силу против независности, територијалног интегритета, суверенитета и уставног поретка републике.

image
VV inauguration
banner