Србија и Балкан

Припадник Косовских безбедносних снага пуцао на српске дечаке на КиМ

Ни на свету православну ноћ, Срби на "Косову" нису безбедни, истакла је премијерка Ана Брнабић, док је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић навео да је неко хтео "да нам приреди крвави Божић"
Припадник Косовских безбедносних снага пуцао на српске дечаке на КиМ© AP Photo/Marjan Vucetic

Двојица српских дечака, рођаци Стефан Стојановић (11) и Милош Стојановић (21) рањени су данас у Готовуши код Штрпца када је, без икаквог повода, док су носили Бадњак и певали, из возила у покрету локални Албанац отворио на њих рафалну паљбу.

Нападач на њих је, како сазнаје албански медиј "Индексонлајн.нет", припадник Косовских безбедносних снага.

То је потврдио и министар одбране Косова Арменд Мехај у својој Фејбук објави.

"Сада сам обавештен да је један припадник БСК укључен у случај који се десио у Штрпцу. Случајем се баве органи безбедности и правосуђа. Исто ће се радити по прописима и законима које имамо у министарству одбране и снагама безбедности. Изражавам најдубље жаљење због онога што се догодило у Штрпцу. Повређенима желим брз опоравак. Овакви случајеви су изоловани, али и као такви не смеју да се догоде", написао је Мехај на друштвеној мрежи Фејсбук.

Двојица повређених дечака су, према информацијама Канцеларије за КиМ задобили прострелне ране.

"Један од њих је погођен у шаку а други у раме и тек пуком срећом нису страдали нити су животно угрожени", наводи се у саопштењу.

Доктор у амбуланти у којој је деци указана помоћ прецизирао је за "Косово онлајн" да је млађи дечак погођен у пределу надлактице, а старији у руку, и да су обојици у ранама остали меци.

Због тога су дечаци, како је наведено, транспортовани у Клиничко болнички центар у Грачаници где ће добити најбољу могућу негу.

"Пуцали су на нас, били смо у божићној одећи и изашли да се сликамо као сваке године. Наишао је ауто, само отворио прозор и пуцао на нас. Без разлога, можда зато што смо били у божићној одећи", рекао је повређени Милош коме је касније из руке хируршком интервенцијом извађен метак.

Косовска полиција је на својој Фејсбук страници објавила да је осумњичени за рањавање две особе у Штрпцу ухапшен.

"Регионална полиција Урошевац је идентификовала и потом ухапсила осумњиченог А.К (М/К) старог 33 године. Осумњичени се спроводи у Регионалну полицију у Урошевцу, односно у Регионални истражни сектор, на друге истражне радње", навели су они. 

Без обзира на то што је више сведока видело регистрацију возила из ког је пуцано, локална полиција је, како преноси "Косово онлајн", возило првобитно пустила.

Револтирани Срби су у знак протеста блокирали пут Штрпце-Урошевац захтевајући да се нападач на српску децу на ухвати. Они траже веће присуство Кфора и безбедносне гаранције да се овако нешто неће поновити.

"Реч је очигледном покушају убиства недужне српске деце која су засметала само зато што су носила Бадњак и тиме јасно показала да су Срби", истакла је Канцеларија за КиМ.

Директор те канцеларије, Петар Петковић који је на свом Твитер налогу потврдио информацију о нападу написао је "Неко је желео да нам приреди крвав Божић".

"Овакав напад директна је последица антисрпске политике Аљбина Куртија који својим понашањем и потезима охрабрује све оне који желе српску крв, чак и на Божић. Захтевамо хитну и одлучну реакцију међународне заједнице, а Канцеларија за Косово и Метохију ће породицама и повређенима пружити сву неопходну помоћ", наводи се у саопштењу.

Због напада на српске дечаке реаговала је и премијерка Ана Брнабић која је оценила да "ни на свету православну ноћ, Срби на Косову нису безбедни".

"Најоштрије осуђујем овај опаки злочин и тражим од међународне заједнице да одмах реагује и приведе кривце правди. Ово је још један у низу страшних инцидената, који показују тежину услова у којима Срби на Косову и Метохији свакодневно живе", написала је Брнабић на Твитеру.

Премијерка је навела и да, када се свакодневно и системско насиље стално потцењује, онда се екстремизам брзо шири у читаво друштво, а злочини постају уобичајена свакодневица потлачених.

"Косово - последњи европски гето", поручила је Брнабић.

Брнабић је нешто касније објавила снимак рањеног једанаестогодишњака позвавши све да издвоје два минута да то погледају, јер је, како је рекла "ова слика право лице ситуације на КиМ".

Покушај убиства српске деце код Штрпца на Бадњи дан, у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника Божића, када се у целом свету чују поруке мира, показатељ је терора који спроводи Куртијев режим над српским народом на Косову и Метохији, изјавио је за Танјуг министар спољних послова Ивица Дачић.

"Захтевамо кажњавање одговорног за злочин, као и реакцију међународне заједнице, јер њено ћутање можемо окарактерисати само као одобравање злочина над српском децом", рекао је министар Дачић за Тањуг.

Министар одбране Милош Вучевић је поводом напада на дечаке, у објави на Инстаграму упитао "коме сметају Бадњак и српска тробојка?".

"Згрожен сам данашњим бруталним насиљем и рањавањем двојице Срба – младића и једногаестогодишњег дечака у Готовуши код Штрпца, на које је пуцао Албанац док су носили бадњак и српску заставу. Шта је осим мржње могло да натера некога да на овај свет пуца на децу која само показују колико поштују своју традицију? Шта је једна нецивилизациона и зликовачка кампања и антисрпска историја коју воде такозване приштинске власти могла је да произведе осим мржње и покушаја уништавања свега што је српско?", упитао је Вучевић.

Министар је истакао и да је реч о још једном у низу етнички мотивисаних бруталних напада на Србе на Косову и Метохији.

"Ово је још један доказ колико је угрожена њихова безбедност. И више нико не може да сакрије да су Срби на Косову и Метохији свакодневно изложени насиљу. А нека се Курти и његови помагачи и спонзори запитају хоће ли им се вратити сво зло које чине, непрестано тероришући српски народ, подстичући отворену мржњу и шовинизам. Најоштрије осуђујем данашњи напад на српске младиће, и тражим да се под хитно ухапси злочинац који је пуцао на њих", поручио је Вучевић.

Огласио се и српски амбасадор у САД Марко Ђурић који јепозвао међународну заједницу да реагује.

"На Косову је вечерас проливена крв двојице недужних српских дечака. Двојицу српских дечака (11 и 21 годину) вечерас су терористи упуцали у селу Готовуша. После поновљених циклуса ескалационих потеза Приштине, то је намерно учињено на српско православно Бадње вече. Верује се да су осумњичени косовски Албанци. Срби из Штрпца су се окупили и захтевају хитно хапшење починилаца овог очигледно политички наређеног терористичког напада. Ово мора имати тренутне последице и потребна је реакција међународне заједнице", написао је Ђурић на Твитеру.

Напад је најоштрије осудила и Српска листа.

"На Бадњи дан, када су се српска деца враћала из Бадњака, поред њих је стало возило са двојицом Албанаца који су им претили, а након тога покушали да их убију пуцавши у њих. Том приликом оба дечака су рањена", наводи Српска листа, која захтева да се одговорни најхитније пронађу и казне.

Тај ничим изазван напад на српску децу, наглашавају они, а преноси Танјуг, захтева најоштрију реакцију међународне заједнице, али и надлежних безбедносних институција-

Напад је, оцењују, директна последица "антисрпске хистерије коју подгрева Аљбин Курти".

"Постављамо питање и Џелалу Свечли, ко је покушао да убије српску децу? Ко је одговоран за овај брутални напад? Да ли су криминалци на северу или на југу?", упитали су из Српске листе.

Патријарх Порфирије деци: Са вама су молитве и љубав Богомладенца Христа

"Молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића је са вама, драга моја децо из Штрпца", поручио је патријарх Порфирије српским дечацима које је ранио Албанац.

"Вечерас над вама стоје ваше мајке и очеви, као и Богомајка која је родила Спаситеља свију нас. Драги Стефане и Милоше, вечерас се за вас моле деца Косова и Метохије која су у протеклом периоду пострадала на правди Бога, од Ливадица до Гораждевца и малог Димитрија Поповића у Грачаници", навео је у поруци патријарх.

Старешина СПЦ је дечацима пожелео брз опоравак и додао и да се "молимо да зло не помути вашу радост, игру и веру којом ћете у будућности доносити Бадњаке за благослов и срећу вашим домовима и вашем Штрпцу".

Међународна заједница шокирана

И Еулекс осуђује данашњи бесмислени напад на младића и дечака у Штрпцу и жели им брз опоравак, навео је шеф мисије Ларс-Гунар Вигемарк који је истовремено похвалио Косовску полицију за брзо реаговање и хапшење осумњиченог.

"У складу са својим мандатом, Еулекс ће пажљиво пратити истрагу и сваки наредни правни поступак у овом насилном кривичном случају", написао је Вигемарк на Твитеру.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик такође је реаговао на рањавање Стефана и Милоша који су носили Бадњак у Готовуши.

"Најоштрије осуђујем рањавање Стефана и Милоша који су данас носили бадњак на Косову. Желим им потпуни опоравак. Са мржњом и насиљем се мора суочити директно. Починилац мора одмах бити приведен правди. Не може бити имунитета", поручио је Билчик на Твитеру.

Осудама напада на дечаке прикључио се и немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

"Осуђујем данашњи напад на два дечака код Штрпца и желим им брз опоравак. Поздрављамо брзу реакцију косовске полиције", написао је Роде на Твитеру.

И Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је шокиран нападом на двоје српске деце у Штрпцу и да очекује пуну истрагу косовских власти.

"Шокиран сам данашњим нападом на двоје деце у Штрпцу. Не може бити оправдања за било какво насиље", написао је он на Твитеру.

Вархељи је повређенима пожелео брз опоравак.
"Верујем да ће косовске власти спровести пуну истрагу", рекао је он.

Курти: Истражићемо све; Харадинај: Ово нема политичку конотацију

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, такође је осудио данашњи напад на двојицу српских дечака.

У објави на Фејсбуку, Курти је навео да је косовска полиција већ ухапсила осумњиченог, који ће се, како је рекао, без сумње суочити са правосудним органима.

Рекао је да ће надлежни наставити истрагу док се не разјасне све околности напада.
Курти је на Фејсбуку навео да ће полиција бити максимално ангажована у обављању својих дужности у циљу заштите живота и имовине свих без разлике.

Реаговао је и бивши председник косовске Владе Рамуш Харадинак, који је рекао да је рањавање двоје младих у Штрпцу "неприхватљиво и чин за осуду".

Он је повређенима пожелео брз опоравак и апеловао на полицијске органе да што пре обавесте јавност о околностима и мотивима догађаја.

"Такође, апелујем на чланове породице и локалне Србе да не наседају на пропаганду која би овом инциденту дала политичку конотацију! Дајмо времена правди да разјасни околности и мотиве овог догађаја", поручио је Харадинај.

image