Спорт

Звезда преживела маратонску драму, силни Петрушев срушио Валенсију

Екипа Душка Ивановића стигла је до важне победе у изузетно тешкој, али и необичној утакмици
Звезда преживела маратонску драму, силни Петрушев срушио Валенсију© Dusan Milenkovic/ATAImages

Успела је Црвена звезда "ишчупа" победу у Шпанији - Валенсија је пала након велике драме и маратонске завршнице 77:75.

У мечу у ком су црвено-бели имали девет поена предности на два минута и 53 секунде пре краја утакмице, успели су да све закомпликују и озбиљно продуже меч, али не и да га изгубе.

Лекције из пораза од Барселоне након протраћене завршнице овог пута су биле научене, пошто је екипа Душка Ивановића на плећима Филипа Петрушева успела да у Валенсији обезбеди девету победу у Евролиги ове сезоне.

Када се све сабере и одузме, Валенсија је тек нешто мање од три минута имала вођство, спрам Звездиних 35 минута. Ипак, све то је у необичној утакмици могло да буде "обрисано" у завршници.

Чак 14 изгубљених лопти црвено-белих претили су да омогуће Валенсији победу у мечу у ком нису бриљирали. На крају, 25 поена Филипа Петрушева, који је кокетирао са "дабл-дабл" учинком (имао је и девет скокова), испоставило се као одличан залог.

Кошаркаш Звезде је био практично незаустављив, погађао је увек када је то његовом тиму било најпотребније, а имао је и свих 11 убачених слободних бацања. Уз њега, Немања Недовић је убацио 19 поена, па је јасно који двојац је повео црвено-беле ка тријумфу.

Добре роле имали су и Огњен Добрић, Џон Холанд и Далибор Илић, али на крају се све свело на мање направљених грешака читавог тима у мечу који је њима и више него обиловао. Са друге стране, у тиму Валенсије је Бојан Дубљевић разочарао са тек два поена, док је најбољи са 16 био Крис Џоунс.

Двоцифрени са 11 био је Џаред Харпер, односно трип Прадиља - Радебо - Риверо са по 10 поена.

Standings provided by Sofascore

  • 6. јан 2023 • 22:38

    22:38

    Велика победа Црвене звезде - 77:75!

    Након велике драме и маратонске завршнице, црвено-бели стижу до тријумфа у Валенсији уз помоћ сигурних руку Немање Недовића са линије пенала и невероватне утакмице Филипа Петрушева, који је убацио 25 поена.

    Ускоро опширније...

  • 22:14

    37' - Петрушев је незаустављив, Звезда води 72:63

    Каква ноћ за Филипа Петрушева - 23 поена и 10 скокова, све што додирне претвара у злато. Великих "плус девет" за Звезду, рекордних у досадашњем делу меча, и то на 2:53 пре краја меча.

  • 22:08

    34' - Звезда води 65:62

    Изгледа да нас чека драма у финишу утакмице. Имала је Звезда почетком деонице и "плус седам", али онда серија лоших решења у нападу дозвољава Валенсији да се приближи. Изузетно тврда кошарка у другом полувремену.

  • 21:58

    Крај треће четвртине - Звезда има предност

    Резултат је 61:58 за црвено-беле после 30 минута игре. Било је пет поена разлике на полувремену, добија је Валенсија 14:12 у рововској борби, али очигледно је да је било доста слабих решења у нападу на обе стране.

    Звезда у последњих 10 минута иде са предношћу.

  • 21:45

    Порука играча Звезде уочи утакмице

    Звезда је и на овом мечу без Факунда Кампаца, а пулени Душка Ивановића носили су мајицу са натписом "Ослободите Факуа", алудирајући на казну Евролиге и забрану регистрације играча до краја фебруара.

  • 21:43

    25' - Валенсија прилази на 53:51

    Само два поена предности за Звезду средином треће четвртине. Било је и 50:44 уз напад црвено-белих, који Митровић није искористио. Од тада нови проблеми у транзицији, доста брже се игра у наставку, што погодује играчима Валенсије.

  • 21:21

    Звезда води на полувремену 47:42

    Одлично полувреме црвено-белих. Пет поена предности, а било би и више да није било девет изгубљених лопти и неколико непотребних фаулова.

    Ипак, и ово је добро, имајући у виду да је највећа предност Звезде била седам поена. Петрушев предводи црвено-беле са 16 поена, Недовић је додао седам, а Холанд и Добрић по шест.

    Одлични проценти шута црвено-белих у свим сегментима...

  • 21:06

    15' - Води Звезда 38:34

    Врло важна тројка Холанда, после које Валенсија тражи тајм-аут. Добра игра црвено-белих у мечу у ком нема много ритма.

    Видели смо чак 20 фаулова на овом мечу, за само 15 минута игре, па су и оба тима већ на двоцифреном броју изведених слободних бацања.

  • 20:52

    Крај прве четвртине - 24:19 за Звезду

    Одличан почетак црвено-белих у Валенсији, врло висок ниво игре, нарочито у постављеним нападима.

    Десет поена Петрушева, шест Добрића, четири Недовића и по два Марковића и Бентила.

  • 20:49

    8' - Одлични Петрушев за 20:15

    Чак 10 поена уз један скок Петрушева у уводних осам минута. Млади кошаркаш Звезде одлично отвара овај меч и постиже половину поена црвено-белих.

image