Свет

"Глобал тајмс": Амерички "светионик демократије" у квару

Вашингтон је најоштрије осудио нереде у Бразилу, примећује кинески лист, али је много блажи и двосмисленији у погледу других насилних инцидената
"Глобал тајмс": Амерички "светионик демократије" у кваруwww.globallookpress.com © © M. Dylan

Москва најоштрије осуђује нереде које су организовали представници бразилске опозиције, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Најоштрије осуђујемо поступке радикалних представника бразилске опозиције, који су 8. јануара ове године организовали погроме у зградама државних органа који се налазе у главном граду ове земље", наводи се на сајту руског Министарства.

Сенатор Руске федерације и специјалиста за уставно право Андреј Клишас упоредио је неуспешни пуч у Бразилији са "евроамајданом" 2014. у Кијеву, пренеле су РИА Новости.

И Кина, као и читава међународна заједница, почев од држава Латинске Америке, осудиле су нереде у Бразилу и насилне упаде присталица бившег председника Жаира Болсонара у зграде федералних институција у главном граду Бразилији.

Сви су у свету јединствени у осуди политичког насиља, али неки гласови у томе једноставно штрче. Председник САД Џо Бајден је, како констатује кинески лист "Глобал тајмс", био најгласнији у осуди насиља у Бразилу. У осудама су предњачили званичници Демократске странке, повезујући их са нередима у Капитолу из 2021, док су присталице републиканаца биле много тише. "Оштар контраст између две странке", примећује овај лист, "оставља утисак да је став Вашингтона по овом питању заснован на дубокој (америчкој) потреби за партијским сукобима."

Велики део хаоса у свету потиче од САД

Бајден није успео, као што је обећао, да "уједини земљу". И реакције у САД на догађаје у Бразилу указују да се политичка поларизација у САД све више продубљује. У том смислу, "побуна на Капитолу" заиста представља "лош преседан за цео свет". То су показали чак и догађаји од пре неколико дана, који су организовани у знак сећања на другу годишњицу побуне. Сви учесници на скупу су били демократе. Трампове присталице су приредиле своју представу, недалеко од Капитола. 

И сада сви могу да виде да се "демократија на амерички начин не само урушила изнутра већ је и почела да се котрља." САД би сада требало да се дубоко замисле над својом демократијом. "Ако се остане само на осуди, деструктивни утицај `америчке демократије`на свет неће се зауставити у Бразилији."

Штавише, САД себе називају "светиоником демократије" и не штеде напоре да "на силу продају сопствени демократски модел широм света." Проблем је у томе што остале земље не само што слушају шта се говори, већ и гледају шта се ради у Вашингтону.

Данас велики део феномена политичке поларизације, хаоса и превирања у свету потиче од САД, примећује овај лист. "Правила", која САД олако прописују другим земљама, формирала су систем дискурса сличан пирамидалним шемама, али је његова "пракса веома разочаравајућа", што је створило непоправљиву логичку рупу у америчком политичком дискурсу. Другим речима,"САД сада шамарају сопствено лице."

С једне стране, америчко друштво је озбиљно подељено, и све је очигледније да постојећи систем "америчке демократије" то неће моћи да сузбије. Америчка политичка поларизација даје изузетно лош пример за читав свет.

С друге стране, на основу сопствених геополитичких интереса и стратегије, САД практикују двоструке стандарде у другим земљама, због чега се однос Вашингтона према сличним инцидентима суштински разликује: "Вашингтон је најоштрије осудио нереде у Бразилу, али је био много блажи и двосмисленији у погледу других насилних инцидената."

На пример, у неким земљама САД "подржавају презир према владавини права" и "подстичу субверзију" како би испровоцирале "револуције у боји", као што је то био случај са Венецуелом, али и многим другим земљама широм Латинске Америке и света. Није тајна да САД прижељкују "промене режима" и у Кини и у Русији, које би, наравно, биле праћене политичким насиљем.

Америка носи "вирус који постаје све заразнији и патогенији." Како закључује "Глобал тајмс", разорно деловање Вашингтона само ће се повећавати, а то ће неминовно имати разоран ефекат и на саму Америку. "Због тога су немири у Бразилу толико узбунили САД."

image