Свет

Немци прво обећали, па тек размишљају одакле да набаве "леопард 2" за Украјину

Немачка је под великим притиском да пошаље тенкове Украјини и следећа недеља ће бити одлучујућа, оцењују медији
Немци прво обећали,  па тек размишљају одакле да набаве "леопард 2" за Украјинуwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Савезна влада Немачке се припрема за испоруку главних борбених тенкова "леопард 2" Украјини. 

Немачке власти које су једва одлучиле да пошаљу Украјини тенкове типа "леопард 2", сада размишљају о томе одакле и да их набаве, преноси немачки лист "Ханделсблат", позивајући се на обавештене изворе.  

Према писању немачког листа једна од опција коју Берлин разматра је испорука тенкова "леопард 2" првобитно намењених Чешкој и Словачкој.

Стање немачког војно-индустријског комплекса не може се назвати идеалним, стога, да би Кијев на крају добио најмање 15 тенкова из Немачке, Министарство одбране земље мораће да уложи велика средства у пројекат, који се не може назвати исплативим.

Дебату су покренуле Пољска, Финска и Шпанија, које желе да пошаљу тенкове из својих залиха Кијеву. Украјински председник Владимир Зеленски је више пута тражио борбене тенкове како би се одбранио од руских трупа.

"Леопард 2" се сматра најјачим главним борбеним тенком на свету, до сада је произведено преко 3500 јединица. Иако систем датира из 1970-их, возило је током година технички унапређивано.

Украјинске оружане снаге би, наводи лист, стекле значајну борбену способност ако би им ти тенкови били испоручени, а Немачка игра кључну улогу, јер савезна влада мора да одобри сваки извоз.

image