Србија и Балкан

Стевандић: Нема БиХ у НАТО без сагласности Републике Српске

Званичници РС једногласни: Република Српска неће дозволити да БиХ уђе у НАТО, будући да је парламент 2017. године изгласао војну неутралност
Стевандић: Нема БиХ у НАТО без сагласности Републике Српске© narodnaskupstinars.net

Председник Републике Српске Милорад Додик навео је да је бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић био у приватној посети седишту НАТО у Бриселу. Све што је тим поводом изјавио не представља став Председништва БиХ, рекао је Додик, већ његов лично, док је председник парламента Републике Српске истакао да не постоји могућност да БиХ уђе у НАТО без сагласности Републике Српске.

"Забрињава чињеница што су се челници НАТО-а одлучили за овакав формат састанка, пренебрегавајући чињеницу да један члан Председништва не може износити ставове тог органа, нити представљати БиХ ако о томе не постоји договор", рекао је Додик за Срну.

Упитан да прокоментарише Бећировићеву изјаву да је данас у Бриселу предложио нови приступ у интензивирању НАТО интеграција БиХ кроз заједничку мапу пута према којој би се БиХ могао упутити позив за чланство у НАТО у што краћем року, Додик је поручио да БиХ не иде у НАТО интеграције и да је то добро познат став Републике Српске.

"Никакве мапе пута о којима говори Бећировић нису прошле Председништво нити могу проћи. Све добре вести које из Брисела шаље бошњачки члан Председништва Денис Бећировић вероватно су добре само његовим политичким истомишљеницима. То нису добре вести за БиХ, бар не док је Република Српска унутра", рекао је Додик.

Стевандић је, коментаришући изјаву Бећировића, оценио да је бошњачком члану Председништва БиХ вероватно познато да је улазак у НАТО питање промене Устава и да се Устав мења уз сагласност народа и ентитета.

"То се не може учинити без сагласности српског члана и председавајућег Председништва БиХ Жељке Цвијановић и Народне скупштине РС", казао је Стевандић.

Он је истакао да је потпуно сигуран да Бећировић зна ове чињенице, али да је његов одлазак у Брисел без сагласности осталих чланова Председништва БиХ ствар која је њему такође позната и да он са овим жели да се прво лично додворава Бриселу и да изазива кризу унутар БиХ.

Како је рекао, парламент Републике Српске је 2017. године изгласао војну неутралност.

Бећировић је нагласио да ће урадити све у складу са његовим уставним овлашћењима како би БиХ што пре постала чланица НАТО.

Бошњачки члан Председништва БиХ је то изјавио на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу и том приликом га је позвао да што пре посети БиХ, саопштено је из председништва БиХ.

У Кабинету српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић Срни је данас речено да је посета Бећировића седишту НАТО савеза у Бриселу индивидуалног карактера, односно да је реч о појединачној посети једног члана и његовог кабинета. 

image