Србија и Балкан

Додик: Без Републике Српске нема слободе

Председник РС поручио да су Срби страдалнички, али поносан народ, који је своју слободу увек плаћао најскупље - сопственом крвљу
Додик: Без Републике Српске нема слободе© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Повицима "живела Србија, Република Српска и српски народ", председник Републике Српске Милорад Додик завршио је обраћање учесницима свечаног дефилеа поводом Дана Републике Српске, који је ове године први пут организован у Источном Сарајеву.

Током говора Додик је поручио да без Републике Српске нема слободе, ни развоја, ни, како је казао, опстанка српског народа на овим просторима, пренео је Танјуг.

Позвао је народ да се окупи око Републике Српске, која, поручио је, има право да буде инегрисана и повезана према међународном праву са Србијом.

"Ово је Република Српска, република мира, република слободе, која је спремна да брани своју слободу и да ужива у тој слободи", рекао је Додик и поручио да је у Републици Српској добродошао свако ко жели мир и миран живот.

"Овај простор припада Србима који су 9. јануара 1992. формирали Републику Српску. Тога дана био сам и ја на Оснивачкој скупштини и могу да сведочим о Републици Српској која је прошла тежак пут, коју су много омажавали, али нису успели да сатру и доведу до нестанка", рекао је Додик.

У Републици Српској, истакао је, живи поносан народ, који је спреман да је одбрани.

"Ми само хоћемо да кажемо да смо ту и да смо спремни да се боримо за своју слободу. За слободу се боримо кроз политички и демократски живот, а припадници полиције задужени су за наш миран живот".

Истакао је и да је ово тренутак када се мора показати да су најзначајнији и највећи, колосални део у стварању Републике Српске дали борци, како је рекао, поносне Војске Републике Српске, која је заједно са полицијом бранила домове у неизвесним околностима, у којима је рат доносио свакодневне промене.

"Република Српска је прављена у миру, а она која је створена у марту прављена је на крвљу. Ми поштујемо туђе вредности, поштујте наш идентитет", поручио је Додик и истакао да краља Твртка нико не може да својата, јер он је Србин.

"Српска историја је страдалничка, али је историја слободе овог народа и ту идеју нико не може да заустави. Слобода је кључна реч српског народа зато хвала свима учесницима дефилеа и оним ако су дошли широм Републике Српске и медијима који говоре и сведоче да је ово била манифестација, приказ младости и спремности да се боримо за слободу".

Он је појаснио да су Срби страдалнички, али поносан народ, који је своју слободу увек плаћао најскупље - својом крвљу.

Током свечаног дефила интонирана је и химна Републике Српске и Србије.

Дачић и Додик разговарали о пројектима које спроводе

Пре почетка свечаног дефилеа Додик и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарали су у седишту Републике Српске у Источном Сарајеву, саопштено је из Додиковог кабинета.

Разговарано је, наводи се, о пројектима које заједнички спроводе Република Српска и Србија.

Разговору су присуствовали и српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић, министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Премијерно представљено тактичко возило "вихор" 

На свечаном дефилеу поводом Дана Републике у Источном Сарајеву премијерно је приказано тактичко возило МУП-а Републике Српске "вихор".

У прослави је учествовао 800 припадника МУП-а Републике Српске, а поред "вихора" представљена су и друга полицијска службена возила.

Жељка Цвијановић: Дан Републике Српске славимо у њеној колевци

Поносно и достојанствено, заједно са бројним грађанима, Дан Републике Српске прославили смо у њеној колевци, Источном Сарајеву, написала је српски члан и предсједавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић на свом Инстаграму.

image