Свет

Ко је Борис Писторијус - нови министар одбране Немачке?

Члан СПД-а, један од најпопуларнијих министара и неко за кога Шолц наводи да је човек великог срца
Ко је Борис Писторијус - нови министар одбране Немачке?© Julian Stratenschulte/dpa

Канцелар Немачке Олаф Шолц именоваће Бориса Писторијуса за новог министра одбране, саопштила је немачка влада.

"Писторијус је изузетно искусан политичар који има административно искуство, годинама се бави безбедносном политиком и због своје компетентности и великог срца права је особа која ће водити Бундесвер", наводи се у објави.

Реч је о човеку који је од 2013. на позицији министра унутрашњих послова и спорта немачке покрајине Доња Саксонија, где важи за једног од најпопуларнијих министара, пише "Шпигл".

Добро је повезан са безбедносним органима, упућен је у мигрантску политику и инсистира на темама попут борбе против хулигана и исламистичких претњи, додаје лист.

Уједно је и један од најпопуларнијих министара из редова СПД-а где припада тврдолинијашкој струји, наводи "Ханделсблат" и подсећа да је Писторијус 2017. представио план о унутрашњој политици којим се предвиђа одлучна борба против терористичких претњи, значајно повећање запослених у савезној полицији и снажнија борба против сајбер криминала.

На чело министарства одбране долази након што је Кристина Ламбрехт поднела оставку, а "Дојче веле" истиче да је реч о позицији која се сматра једном од најтежих, као и да су многи министри, због тога или због сопствених грешака, морали да напусте министарство пре истека мандата. 

Локални медији приметили су да је Писторијусовим именовањем прекинут низ од три жене на челу министарства одбране, чиме је поништено Шолцово обећање да ће одржати "родну равнотежу" у свом кабинету.

Занимљиво је да нови министар одбране нема никаквог искуства у раду са Бундесвером, осим што је служио војни рок осамдесетих година.

Писторијус је рођен у Ознабрику чији је градоначелник био од краја 2006. до почетка 2013. године, након чега је постао члан Бундесрата, а од 2017. заменик члана. У новембру прошле године, поново је постао пуноправни члан.

Као посланик Бундесрата био је и члан скупштинске групе немачко-руског пријатељства која је распуштена у априлу прошле године након почетка украјинске кризе.

И пре распуштања групе, Писторијус је само месец дана након почетка сукоба тражио да се казне сви који користе симбол "Z" како би пружили подршку "рату Москве против Украјине".

Очекује се да ће се већ у петак састати са колегама из земаља чланица НАТО-а на самиту у Немачкој где ће у фокусу бити питање слања борбених тенкова у Украјину.

image