Свет

Немачка министарка одбране поднела оставку, Шолц већ зна ко ће је заменити

Тај потез уследио је након што су немачки медији објавили да шефица одбране намерава да се повуче након веома критиковане новогодишње поруке
Немачка министарка одбране поднела оставку, Шолц већ зна ко ће је заменити© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Кристина Ламбрехт формално је објавила да се повлачи са места немачке министарке одбране после много критиковане новогодишње поруке коју је објавила, пренео је Дојче веле.

Ламбрехт је упутила захтев немачком канцелару Олафу Шолцу да је ослободи позиције у кабинету, наводи се у саопштењу. Она је окривила медијске извештаје о њој као сметњу за даљи останак у канцеларији.

Немачки канцелар Олаф Шолц прихватио је данас оставку Кристине Ламбрехт на место министарке одбране, изјавио је портпарол владе, наводећи да ће канцелар ускоро предложити њеног наследника немачком председнику.

"Имам јасну идеју", рекао је Шолц и додао да ће јавност врло брзо сазнати ко ће преузети руковођење немачким министарством одбране, преноси Ројтерс.

Наредни немачки министар одбране биће објављен сутра, објавио је дневник "Франкфуртер алгемајне цајтунг", позивајући се на изворе из владе.

Ламбрехт је раније данас саопштила да је од канцелара Шолца затражила да је разреши дужности.

Тај потез уследио је након што су немачки медији у петак објавили да шефица одбране намерава да се повуче након веома критиковане новогодишње поруке коју је објавила на друштвеним мрежама.

Ламбрехтова је у својој поруци споменула рат у Украјини уз звуке ватромета у позадини. Чланови опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) позвали су је да поднесе оставку.

Министаркино новогодишње обраћање промашило је тон и учинило да рат звучи као интересантно професионално искуство, јавио је тада немачки "Тагесшпигл".

На мети критика нашла се и у јануару 2022. године, у време када је преседник Украјине Владимир Зеленски молио Запад да пошаље тешко наоружање, када је најавила да ће Немачка послати 5.000 шлемова.

Још један скандал избио је након објављивања фотографија њеног сина у хеликоптеру Оружаних снаге Савезне Републике Немачке током службеног пута министарке.

Њена одлука да се повуче долази у тренутку када је Немачка под притиском да одобри повећање војне подршке Украјини, а немачке одбрамбене способности доведене су у питање након што је више тенкова "пума" остало ван употребе током недавне војне вежбе, навела је агенција.

Ламбрехт је из Социјалдемократске партије (СПД) левог центра канцелара Олафа Шолца. Након контроверзе, Шолц је рекао да и даље има поверења у Ламбрехт.

image