Германима доста сукоба: Аустријанци и Немци за што брже примирје у Украјини

Шпанци подржавају испоруке оружја Кијеву
Германима доста сукоба: Аустријанци и Немци за што брже примирје у Украјини© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Шездесет четири одсто Аустријанаца, 60 одсто Немаца и 50 одсто анкетираних Шпанаца сматра да би рат у Украјини требало да се заврши што је пре могуће, чак и ако би то значило да би Украјинци морали да жртвују део територије и да је препусте Русији, показују резултати новог паневропског истраживања које је данас објавила шпанска агенција ЕФЕ.

Студију је спровела европска мрежа за испитивање јавног мнења "Јуроскопиа" у девет земаља ЕУ: Португалији, Аустрији, Холандији, Пољској, Шпанији, Француској, Немачкој, Италији и Грчкој.

Испорука оружја Украјини има подршку 56 одсто испитаних грађана ЕУ, преноси Танјуг резултате анкете.

У Шпанији, истраживање је спровела "Сигма дос" крајем децембра на узорку од 1.000 људи.

Испитивање је показало да су се присталице левичарских партија владајуће коалиције у Шпанији највише залагали за што скорије окончање сукоба у Украјини, чак и ако би то значило територијалне уступке Русији, односно 61 одсто гласача Унидас-подемос (ГУЕ/НГЛ) и 55 одсто гласача левог центра ПСОЕ (С&Д).

За такво решење сукоба у Украјини изјаснило се и око 46 одсто гласача десног центра Партидо популар (ПП), као и 45 одсто гласача крајње деснице Вок (ЕЦР) и 44 одсто либералног центра.

Када је реч о војној подршци Мадрида Украјини, 61 одсто Шпанаца се изјаснило за пружање такве подршке Кијеву.

За војну помоћ Украјини је више од 60 одсто гласача ПСОЕ и ПП, док више од половине гласача Унидас-подемос одбија свако продужење шпанске војне подршке Кијеву.

Испорука оружја Украјини има подршку 56 одсто испитаних грађана ЕУ, показала је анкета.