Свет

Зеленски: Не знам да ли је Путин жив

Украјински политички врх у Давосу представио нови пропагандни трик: не желимо преговоре са Путином јер не знамо да ли је он жив
Зеленски: Не знам да ли је Путин живwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Сукоб у Украјини траје већ 330 дана. Епицентар борби и даље је Донбас, а многи се питају шта је потребно да би коначно дошло до краја сукоба Москве и Кијева. Да ли ће се сукоб проширити на остатак Европе, ко ће победити, хоће ли доћи до мира у скорије време - све ово су нека од питања која већина поставља када размишља о ситуацији на новоотвореном фронту који дрма европски континент.

И док неки мисле да је Украјина прошле године одбила мировне преговоре и договор о прекиду ватре због притисака са Запада, комерцијалних интереса великих војних компанија или истакнутих појединаца, проблем се, по свему судећи, крије у нечему другом. Испада да су они који су говорили о сулудости кијевског режима можда, ипак, највише били у праву, када су искључиво лудости приписивали одбијање украјинских званичника да наставе преговоре са Москвом.

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је тако јутрос на такозваном Украјинском доручку у Давосу да не зна да ли је руски председник Путин жив, те да је то један од разлога што не пристаје на мировне преговоре.

"Нисам сигуран да је председник Русије, који се понекад појављује у јавности, заправо Путин. Не знам до краја да ли је он жив, да ли он доноси одлуке или то ради неко други. Какав је то круг људи? Немам никакве информације на ту тему", рекао је Зеленски учесницима 53. светског економског форума у Давосу, пренели су руски медији.

Ипак, то га није спречило да крајем прошле године уведе закон којим се забрањују преговори са Русијом док је на њеном челу Владимир Путин.

Дакле, без обзира да ли је руски председник жив, или не, званични Кијев још једном поручује да преговора неће бити. Уместо разговора о реалним проблемима, руски председник је, по свему судећи, и у Давосу "ноћна мора" Зеленског, о чему украјински председник отворено разговара чак и са страним милијардерима.

Али, он није једини који на Западу шири гласине о лошем стању Путина.

Шеф Главне обавештајне управе Украјине Кирил Буданов рекао је почетком ове године да Путин наводно болује од рака, те да ће лидер умрети веома брзо након победе Украјине, што би могло да значи да ће још дуго поживети.

А шта је све ово ако не јефтин трик и лош покушај пропаганде? Изгледа да Украјинцима не остаје ништа више осим да шире нетачне гласине у нади да ће некако добити поене.

Или се можда ради о некаквом посебном виду наркотика које конзумирају владајуће структуре Украјине, о којима је говорила и представница руског Министарства спољних послова, који их спречава да виде да је руски лидер јуче, на пример, обишао фабрику у Санкт Петербургу?

А можда се ипак ради о психолошком феномену самообмане, када под тепих стављамо све оно што не желимо да видимо. Дакле, руски лидер јуче каже да је победа Русије неминовна, и да Русија годишње произведе три пута више ракета ПВО од САД, а Зеленски данас изјави да не зна да ли Путин постоји и дода да је противваздушна одбрана слаба тачка украјинске војске.

Све у свему, док се не открије прави узрок, рећи ћемо само да Путин не само да је жив, него је јуче заједно са ветеранима из Другог светског рата прославио 80 година од пробијања блокаде Лењинграда, положио цвеће на меморијално гробље страдалих током опсаде, а затим посетио и фабрику у којој се производе командни центри за стратешке ракетне снаге.

image