Магазин

"Дејтинг бурнаут" - премор од тражења партнера на сајтовима за упознавање

"Дејтинг бурнаут" је феномен 21. века, настао због коришћења све већег броја онлајн апликација за упознавање насталих у последњој деценији. Тражење партнера на интернету некада може деловати депресивно и узнемирујуће, а када је стрес толико велики искључе се апликације и пронађе љубав "офлајн".
"Дејтинг бурнаут"  - премор од тражења партнера на сајтовима за упознавање© freepik/yanalya

Некада је упознавање преко интернета било оно што се говорило само најближим пријатељима, да би у последње време постао једини начин на који се упознају партнери. "Тиндер", једна од најпопуларнијих апликација за упознавање, ове године слави десет година постојања. Деценија прелиставања "понуда", чудних првих порука, пића, вечера, и ... "гоустинга" (од енглеске речи goust -дух, када се особа одједном више не јавља на поруке и позиве, тј. понаша се као дух, невидљива је). И док су многи корисници преко ове апликације пронашли свог животног партнера, други су искусили и негативне стране онлајн дејтинга - бурноут (сагоревање или премор) од превише прегледаних понуда, а свега неколицине правих веза.

Како је бурнаут термин који се већином користи када се описује умор од посла, у случају упознавања партнера јавља се премор од константног притиска да се неко упозна и осећање безнађа када се не налази партнер у дигиталном свету током дужег времена. "Дејтинг бурнаут" је осећај хроничног стреса и умора од дуге и фрустирајуће употребе апликација за проналажење партнера (dating app). "Многи описују осећање безнадежности, неадекватности, и углавном преморености. "Дејтинг бурнаут" утиче на ваше ментално здравље јер може да има симптоме клиничке депресије, а која се огледа у губитку интересовање за свакодневне активности, особа постаје цинична и престаје да буде емпатична", каже Рејчел МекЛин, психолог и специјалиста за упознавање партнера.

Која су то искуства која су корисници апликација за проналажење партнера натерали да напусте сајтове и одлуче се за упознавање офлајн, преноси магазин "Гардијан".

"Када сам упознао партнерку у реалном свету, нисам морао да бринем да ли је она и даље на сајту за проналажење партнера, да прелази преко "понуда" недељама, па сам се осетио много опуштеније. Наравно да људи могу да имају више партнера и састанака и у реалном животу, али мислим да је већи изазов у онлајн свету. Мислим да је циљ ових сајтова за упознавање, повећање броја корисника, како би што више зарадили."

"Дејтинг сајтови помажу људима да упознају потенцијалне партнере, али су напорни јер стално одговарате на иста питања. Као да описујете себе и разлоге свог постојања потпуним странцима. "

"Шопинг листа захтева, али и недостатак граница је оно што је мени засметало. Један момак ми је рекао већ на првом састанку да жели одмах децу. Деловало је као да попуњава листу онога што жели код партнерке. Апликација му нуди да одмах пронађе другу особу, која можда може да му понуди оно што жели, па се људи понашају као да купују производ."

И док сајтови за упознавање подстичу људе да бирају потенцијалне партнере штиклирајући категорије као што су: висина, године или посао, у стварном свету некада се упознају људе који су изван "категорија" за које се мислимо да су важне. 

"Када сам нашао одговарајућ особу по траженим критеријумима, осећао сам се да сам под притиском да конверзација мора да иде без проблема, и да се покажем најбоље што могу, јер знам да има много конкуренције. Осетите се као на конкурсу за посао, међу 100 кандидата".

"Осећала сам се исрпљено док сам тражила некога ко ми одговара, као да обављам целодневни посао. Један момак ми је тражио да пре првог упознавања, пошаљем поруке експлицитне садржине. Лагање на мрежама је наравно уообичајено. Људи или деле своје старе слике или их обрађују филтерима, тако да су уживо непрепознатљиви. Зашто лажете да сте 10 година млађи него што јесте? Ионако ће се убрзо сазнати".

"Најтежи део, овакве вртсе упознавање, је проналажење шта је то што неко заиста жели. Упознала сам неке фине људе, али већина није имала емоционалну способност да буде у правој вези. Некада људи и не примећују да иду од састанка до састанка. Упознавање офлајн елиминише нешто од тога, јер имате реалнију слику о некоме у самом старту".

"Када упознате некога уживо, знате какви енергију има", рекли су неки корисници сајтова за упознавање.

Три су главна начина који могу помоћи да се избегне  "дејтинг бурнаут":

  • бити проактиван - у тражењу партнера одредити време у које ће се посећивати апликације
  • направити приоритете - прекинути коминикацију са особама за које се мисли да нису погодне и са којима се не деле иста интересовања
  • креативност - размислити о алтернативним начинима упознавања, од људи којима је посао упознавање будућих партнера до помоћи пријатеља или активирања хобија или интересовања (плес, музика, сликање, планинарење...)

Дејтинг апликације су веома популаре, па подаци говоре да је 5 посто бракова у САД склопљено између партнера који су се упознали онлајн. А каква је ситуација у Србији? У Србији је овај вид упознавања све популарнији, већином користе стране апликације попут поменутог Тиндера, али се појављују и домаћи сајтови који нуде помоћ при упознавању "сродне душе", као што је то "Флиртић". У ове сврхе, код нас је и даље популаран Фејсбук са кога је све и кренуло, као и Снепчет, а све чешће Инстаграм. Иако многима делује да је "старински" начин упознавања са потенцијалним партнерима и даље најзаступљенији, Срби су и те како активни на апликацијама за упознавање.

image