Магазин

Родитељски бурнаут: све више преморених и "измучених родитеља"

Родитељски посао је најтежи посао на свету, а обавезе и дужности мењају се и додају како дете расте. Дуготрајни живот под стресом, комбинован са другим животним обавезама, доводе до тога да се створи осећај неадекватности у родитељској улози, такозвани бурнаут родитељства.
Родитељски бурнаут: све више преморених и "измучених родитеља"© freepik/upklyak

"Родитељско сагоревање (бурнаут) је физичка, ментална и емоционална исцрпљеност коју човек осећа услед хроничног стреса као последице родитељства", каже доктор Пуџа Агарвал, неуролог.

Манифестације овог стања су од раздражљивости, односно стања у коме се родитељ лако наљути, па до емоционалног дистанцирања од детета. Многи почињу да сумњају у своје родитељске способности, осећајући се неадекватно и збуњено, а пропратно се могу јавити заборавност и/или појачано осећање анксиозности или депресије. 

Родитељство је посао нема плаћени одмор, нити одлазак кући са њега, не постоји бенефицирани радни стаж, а о пензији не може да се машта чак ни када деца порасту. 

Додатне отежавајуће околности мењају се од генерације до генерације, а недавни "локдаун" је највише погодио већину родитеља. 

Како помоћи себи и пронаћи решење за стални осећај тензије

Причајте о томе са другим родитељима 

Признати да пролазите кроз бурнаут није увек лако, јер се већина родитеља осећа изоловано па чак и посрамљено. Међитим, отворен разговор са другима, пружиће подршку али и мањи осећај усамљености, пре свега кроз сазнање да велики број породица пролази кроз исте проблеме.

Будите искрени у процени свог стреса

Током карантина, многи родитељи су доживели бурнаут, али нису сви прошли исто. "Ниво бурнаута зависио је од тога како су родитељи доживели затварање. За неке је то била прилика да напокон проведу време са својом децом, док су други то видели као ноћну мору. Предвидљиво, они са негативном перспективом пријавили су повећан осећај исцрпљености у родитељству", каже доктор Изабела Роскам, професор психологије на белгијском универзитету. 

Уколико ваше дете нема посебне потребе или посебан вид неге, која додатно исцрпљује, пронађите шта је то што вам ствара стрес у одгајању детета. Некада на ово питање није лако одговорити, али када пронађете одговор већ сте на пола пута до решења. 

Уведите мале промене у своју рутину

Неке велике ствари не могу се променити преко ноћи, али оно што можете да промените је да олакшате себи су ствари које неко други може да учини за вас. На пример, можете да замолите за помоћ у кући, да платите некога да очисти кућу или да наручите храну. Олакшајте себи у оним стварима у којима ваше присуство није неопходно. 

Примените брзе технике враћања контроле

Неке технике базирају се на нашим основним потребама или на вежбама које нам скрећу пажњу како би добили довољно времена да реагујемо. Две технике као помоћ нуди магазин "Грејтер гуд".  

  • техника СТОП - дубоко удахните, осетите своја стопала и тежину свог тела, обратите пажњу на сва своја чула. Процените шта осећате и о чему мислите. Наставите након ове мале паузе.
  • ХАЛТ ("HALT - Hunger, Anger, Loneliness, Tiredness) покушајте да освестите да ли осећате Глад, Умор, Љутњу или Усамљеност, јер међу свим проблемима које осећате, некад је заправо само једна од основних потреба незадовољена. 

Дозволите себи да признате да је родитељство заиста тешко

Поред среће коју родитељска улога собом носи, ви сте добили највећу одговорност у свом животу. Одгајати друго живо биће и спремити га за самостални живот је претешко. Уколико томе додате и друге околности попут финансијске кризе, неизвесности, пандемије, останак без посла, некада тај посао изгледа немогућ.

Напустите веровање да морате да будете "савршени"

Не постоје савршени људи, па самим тим ни савршени родитељи. Збаците тај ниво терета са ваших леђа, јер сте ви баш онакви какви требате вашем детету и нико сем вас ту улогу не може боље да одигра. Тежња ка савршенству је велика одговорност а ви већ имате довољно обавеза. 

Осећај неадекватности и усамљености је тешко признати, али када једном изађете из чауре да нисте довољно добри и савршени, видеће многе око вас који се боре са истим или сличним проблемима. Управо други родитељи ће вас најбоље разумети на тешком путу родитељства, али не оклевајте да се обратите стручним лицима, такође. Родитељство јесте тежак посао и неретко се бурнаут нађе свакоме на путу, али је и најлепши посао у коме сте баш ви такви какви јесте, незаменљиви. 

image