Свет

Буркина Фасо поставила ултиматум француској војсци: Напустите нашу земљу

Влада ове афричке земље раскинула је споразум о присуству француских оружаних снага
Буркина Фасо поставила ултиматум француској војсци: Напустите нашу земљуGetty © Pascal Le Segretain/Getty Images

Влада Буркине Фасо раскинула је споразум о присуству француских оружаних снага и захтева повлачење војске из земље у року од месец дана, објавила је новинска агенција "Буркина".

"Споразум је раскинут 18. јануара 2023. године. У складу са условима споразума, француским оружаним снагама се даје месец дана да напусте територију Буркине Фасо", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, влада је критиковала споразум од 17. децембра 2018. којим је регулисано војно присуство Француске у земљи.

Раније је објављено да су у петак у Уагадугуу одржане демонстрације против присуства француских трупа, што није била прва таква акција. Прошлог новембра, сличне демонстрације прерасле су у сукобе са полицијом, када су групе демонстраната покушале да упадну на територију француске амбасаде и базе ваздухопловних снага у предграђу главног града Камбуанс, где је распоређена јединица француских специјалних снага.

Група војника на челу са капетаном Ибрахимом Траореом извела је државни удар у Буркини Фасо 30. септембра, уклонивши потпуковника Пол-Анрија Сандаога Дамибу са места председника. Дамиба, који је сам дошао на власт у јануару државним ударом, потписао је 2. октобра добровољну оставку на место председника.

Објашњавајући разлог смене Дамибе, Траоре је рекао да "није посветио довољно времена и труда да организује рад како би у потпуности поразио терористичке групе које делују у Буркини Фасо".

image