Свет

Француска се повлачи из Уговора о Енергетској повељи

Овај захтев дошао је са више страна, каже Емануел Макрон, јер је уговор превише "благонаклон" према фосилним горивима
Француска се повлачи из Уговора о Енергетској повељиwww.globallookpress.com © © Nicolas Landemard

Француска ће иступити из Уговора о Енергетској повељи, најавио је француски председник Емануел Макрон, након самита Европског савета у Бриселу и додао да је ово "био важан потез који су многи тражили".

Овај документ, усвојен 1994. године, више француских влада сматрало је превише "благонаклоним" по питању фосилних горива, као и несагласним са циљевима Париског споразума. 

Уговор о Енергетској повељи закључен је на крају Хладног рата, како би се понудиле гаранције инвеститорима у земљама источне Европе и бившег СССР-а.

Уговор који укључује ЕУ и 52 земље, омогућава компанијама да траже, пред приватним арбитражним судом, надокнаду од државе чије одлуке утичу на профитабилност њихових инвестиција, чак и када је реч о политикама које су усмерене на заштиту животне средине. 

Европска унија је у јуну издејствовала да се овај документ измени, али су невладине организације оцениле овај компромис недовољним, тражећи од Европљана да се повуку из њега.

Високи савет за климу, у свом мишљењу, стао је на страну невладиних организација: "Након 15 рунди преговора, ниједан од могућих сценарија неће омогућити потписницама Уговора да се обавежу на декарбонизацију својих енергетских сектора до 2030. и у складу са циљевима Париског споразума."

image
VV inauguration
banner