Србија и Балкан

Одржана седница o КиМ: Вучић са министрима о преговорима са "западном петорком"

Још није познато шта је председник државе рекао министрима у вези с преговорима о Косову и Метохији
Одржана седница o КиМ: Вучић са министрима о преговорима са "западном петорком"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Након сат и по завршена је седница Владе Србије којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Председник се одазвао позиву премијерке Ане Брнабић, а у Немањиној 11 обавестио је чланове владе о преговорима са високом западном делегацијом.

Састанак са западном "петорком" председник је описао као један од најтежих дана за Србију. Истакао је да нам је "потребно јединство због онога што нас чека у будућности".

Ни после завршетка седнице владе детаљи српског одговора на ултиматум Запада нису постали јаснији.

Владина прес служба саопштила је кратко да је председник "упознао чланове владе са ситуацијом, изазовима и тешкоћама пред којима се Србија налази, када је реч о Косову и Метохији", и затражио од министара "пуну посвећеност, марљивост, још жешћи и снажнији рад у будућности". Како се наводи, "договорено је да председник Републике, Влада Србије и сви органи извршне власти раде синхонизовано и јединствено".

"На данашњој седници Владе Републике Србије, председник Србије Александар Вучић информисао је председницу Владе и чланове Владе о разговорима око Косова и састанку са међународном 'петорком', који је одржан у петак", навео је министар одбране Милош Вучевић на Инстаграму после завршетка седнице.

Он је претходно поручио да "председник Србије има моју безрезервну подршку да истраје у сталним притисцима и нападима који додатно долазе и због историјски најважнијег српског питања - Косова". 

Подршку Вучићу изразили су путем друштвених мрежа после седнице Владе Србије и други министри. Они, међутим, нису открили чему тачно пружају подршку, остављајући председнику да то саопшти јавности.

Министар грађевинарства Горан Весић, тако, наводи да је Вучићу потребно пружити подршку зато што се "наша земља суочава са снажним притисцима дела међународне заједнице везано за Косово и Метохију", док је министарка за брогу о породици Дарија Кисић навела да је председник "љубав према Србији доказао небројено пута, а нарочито у биткама које води за живот и опстанак нашег народа на Косову и Метохији".

У плану је да се Вучић обрати јавности у 20 сати из зграде Председништва Србије, саопштено је јуче из Службе за информисање председника.

Вучић је синоћ имао састанак са најближим сарадницима у седишту СНС-а.

Према писању медија, на састанку је било несугласица и позива да се одбију преговори са САД и ЕУ. На те несугласице је, како се наводи, реаговао председник Вучић и рекао да ако неко мисли да може боље од њега да води државу, он је спреман да им то препусти и потом отишао са састанка.

Један од челника Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић је након састанка изјавио за ТВ Пинк да ако председник Вучић остане при своме да поднесе оставку, то би био крај Српске напредне странке и крај каријере коју је СНС имао на политичкој сцени Србије.

Након тога следи, сматра, нешто што је, како је рекао, "најцрњи и најгори сценарио за Србију" који не сме ни да замисли.

Уследило је саопштење више градских и општинских одбора СНС. Они су данас поручили да пружају пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у, како су навели, борби за одбрану националних и државних интереса, територијалног интегритета и решавању косовског питања.

Дачић: Шта ће бити ако се одбије предлог?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је да је Заједница српских општина суштина Бриселског споразума.

Он је уочи почетка седнице Владе Србије рекао да ће се данас разговарати о томе шта би се десило уколико се Србија не би услагласила са понуђеним предлогом.

Он је нагласио да председник Вучић има подршку државног руководства, Владе Србије и целе владајуће колације.

"Ми нисмо никада расправљали у категоријама одбијања. И председник је рекао да има одређене резерве. Ја не желим да улазим у то, председник ће се обратити данас грађанима Србије. На нама је да кажемо шта је оно са чим се ми не слажемо. Али у дијалогу треба учествовати и о плану треба разговарати", изјавио је Дачић.

Према њему, најважнија ствар је да се дијалог настави мудро и одлучно.

"Са јасним циљем да ми желимо да будемо део модерног света, желимо у Европску унију и желимо економски развој", изјавио је Дачић.

СПЦ: Не пристајемо на условљавање Србије

Председник Србије Александар Вучић за Јовандан је посетио патријарха српског господина Порфирија, када му је још једном пренет добро познат став о КиМ.

"Косово и Метохија саставни и неотуђиви су део Републике Србије и његово очување у границама Републике Србије је уставна обавеза и императив, како за Цркву, тако и за нашу државу", пише на сајту Српске православне цркве.

У том смислу, патријарх Порфирије и архијереји су изразили уверење да руководство Републике Србије на челу са председником Александаром Вучићем неће и не може пристати ни на каква условљавања која имају за циљ успостављање независности Косова и Метохије.

"Српска Православна Црква ће увек подржавати руководство Републике Србије у настојањима за очување Косова и Метохије као неотуђивог дела Србије, као и за саживот у миру и међусобном разумевању у складу са међународним правом свих грађана који живе на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу.

image