Свет

"Шпигл": Немачка преломила, шаље тенкове Украјини

У питању су модели "леопард 2А6", наводи немачки лист
"Шпигл": Немачка преломила, шаље тенкове Украјиниwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц одлучио је да се Кијеву испоруче тенкови "леопард", објавио је "Шпигл".

Немачки лист наводи да су у питању модели "леопард 2А6" и, цитирајући изворе, да ће доћи директно из складишта Бундесвера. 

Биће испоручена једна чета тенкова (састоји се од три тенковска вода са по четири тенковске посаде).

Поред тога, Берлин намерава да дозволи и другим државама које поседују те тенкове да их пошаљу Украјини.

"Шпигл" наводи да је поред Немачке овакву одлуку донео низ савезника у НАТО, од којих су неки из Скандинавије.

Немачка располаже са 212 тенкова "леопард", модела 2А5, 2А6, 2А7 и најсавременије 2А7В којих укупно има 53, наводи немачки лист, позивајући се на поверљиве документе Бундесвера.

Норвешки лист "Дагенс нерингслив" објавио је, позивајући се на своје изворе, да би Норвешка могла да донесе одлуку о испоруци осам тенкова "леопард" који се налазе у њеним оружаним снагама, преноси "Спутник".

"Колико нам је познато, постоји вероватноћа да ће Норвешка Украјини испоручити осам од 36 тенкова 'леопард' које има у војсци. За кратко време влада ће донети одлуку о куповини нових тенкова", наводи се у чланку.

Дванаест земаља пристало је да пребаци око 100 немачких тенкова "леопард" у Украјину ако немачка влада то дозволи, преносе "РИА Новости", позивајући се на америчке медије.

Шеф администрације украјинског председника Андриј Јермак коментарисао је одлуку Немачке на свом Телеграм каналу, преноси Ројтерс.

"Неколико стотина тенкова за наше тенковске посаде - најбоље тенковске посаде на свету. Ово ће постати права песница демократије против аутократије из мочваре", написао је Јермак.

Шта се дешава са америчким тенковима?

"Волстрит Џорнал" објавио је данас да се администрација председника САД Џозефа Бајдена ближи одлуци да пошаље своје тенкове "абрамс м1" Украјини и да се званична најава може очекивати ове недеље. 

Коментаришући објаве медија, портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавио је да САД тренутно нису спремне да објаве да ће послати тенкове Кијеву.

"Што се тиче саопштења у медијима да САД разматрају могућност испорука тенкова 'абрамс' Украјини, тренутно немам шта да најавим на ову тему", саопштио је Рајдер.

image