Свет

САД шаљу 30 тенкова у Украјину? Пентагон: Тренутно нисмо спремни да то објавимо

Најава слања тенкова "абрамс м1" Кијеву била би у оквиру ширег дипломатског споразума у чијем би оквиру Берлин пристао на слање мањег броја својих "леопарда"
САД шаљу 30 тенкова у Украјину? Пентагон: Тренутно нисмо спремни да то објавимоwww.globallookpress.com © Nicolas Armer/dpa

Администрација председника САД Џозефа Бајдена ближи се одлуци да пошаље значајан број тенкова "абрамс м1" Украјини, док би званична најава могла да буде донета и током ове недеље, указују амерички званичници за "Волстрит џорнал".

Према речима једног америчког званичника, САД планирају да Кијеву пошаљу 30 таквих тенкова, сазнаје "Политико".

Потенцијална најава би била део ширег дипломатског споразума са Немачком, у чијем би оквиру Берлин пристао да пошаље мањи број сопствених тенкова "леопард 2" и одобрио да Пољска и друге земље испоруче већи број тенкова немачке производње кијевском режиму, наводи "Волстрит џорнал".

Неименовани високи немачки званичник указао је за тај медиј да је слање "абрамса" било предмет интензивних преговора између Вашингтона и Берлина више од недељу дана и да се чини да је решење близу.

Пентагон: Нисмо спремни да објавимо слање тенкова

Коментаришући објаве медија, портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавио је да САД тренутно нису спремне да објаве да ће послати тенкове Кијеву.

"Што се тиче саопштења у медијима да САД разматрају могућност испорука тенкова 'абрамс' Украјини, тренутно немам шта да најавим на ову тему", саопштио је Рајдер.

Портпарол је додао да, ако и када САД буду спремне да објаве испоруку, Пентагон ће обавестити јавност, преноси "Спутник".

Рајдер је, поред тога, демантовао да се у САД тренутно обучавају украјински пилоти за употребу америчких ловачких авиона.

Пентагон претходно није био вољан да достави своје "абрамсе" Украјини, уз тврдње да су ти амерички тенкови превише компликовани да би украјинске трупе могле да их одржавају и користе на терену, те да би њихово слање подразумевало интензивну обуку украјинских војника и додатне логистичке проблеме.

Олаф Шолц најавио слање тенкова

Немачки лист "Шпигл" известио је данас да је канцелар Олаф Шолц донео одлуку о слању тенкова Украјини.

Кијеву ће бити испоручена једна чета немачких тенкова (састоји се од три тенковска вода са по четири тенковске посаде) модела "леопард 2А6".

Кључан тренутак за украјинску офанзиву?

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на данашњој конференцији са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом описао је садашњи тренутак као кључан за сукоб у Украјини и нагласио да је неопходно што пре испоручити тешке системе наоружања Украјини.

Председавајући Здруженог штаба америчких генералштабова генерал Марк Мили рекао је после састанка Контакт групе за одбрану Украјине да је нови пакет војне помоћи усмерен да помогне Кијеву да крене у офанзиву.

Безбедносни званичници Доњецке Народне Републике (ДНР) оценили су да је украјинска офанзива мало вероватна, чак и уз нову пошиљку тенкова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је јутрос говорио о састанку у Немачкој и оценио да се "ништа неће променити у погледу напретка Русије ка остварењу својих циљева".

"Последице испоруке западних тенкова Украјини биће са предзнаком минус. Не треба преувеличавати значај таквих снабдевања, они ће Украјини донети само још више проблема и ништа неће променити", додао је он.

image