Магазин

Метро испод метроа - највећа мистерија Москве

"Метро - 2" који се налази практично под ногама свих грађана Москве, а који је омотам велом тајне већ дуго година, и дан данас представља једну од највећих мистерија, будући да је реч о тајанственом, безбедносном државном пројекту.
Метро испод метроа - највећа мистерија Москве© pixabay/selswsk20

Иако је "Метро - 2" мало ко видео, о њему многи причају, а постојање система тајних тунела испод Москве једна је од омиљених градских легенди. Посебан значај овој легенди даје и чињеница да је ни један званичник није оповргао, па чак ни директор Московског метроа: на питање новинара да ли је истина да овакав систем постоји, одговорио је "Чудило би ме да не постоји", чиме је само додатно "подгрејао" фантазију свих грађана Москве. Постоји безброј митова који се за тајанствени московски метро везују, а ево неколико најзанимљивијих од њих.

Главни документ о "Метро - 2" објавило је Министарство одбране Сједињених Америчких Држава

Не тако давно, 1991. године Министарство одбране Сједињених Америчких Држава објавило је извештај "Војне снаге у периоду транзиције" на којима је у неколико страна описан тајанствени систем московског "Метро - 2". У извештају је наведено и да је "Совјетска Влада изградила командне пунктове дубоко испод земље како у  Москви, тако и изван ње. Ови објекти повезани су међусобно мрежом посебних линија метроа на великим дубинама, и представљају брз и безопасан начин да се државни лидери земље у случају нужде евакуишу".

Термин "Метро - 2" долази из књижевности

Писац Владимир Гоник наводи како је управо он "крстио" тајанствени систем московских тунела, и назвао "Метро - 2" у својој књизи "Подземље" која је објављена 1992. године, а чија се радња одвија управо у московском подземљу. Писац наводи да већина описа подземних система и бункера одговара стварном опису, а да је информације прикупљао од својих пацијената у време када је радио као лекар у поликлиници при Министарству одбране Руске Федерације. Сагласно његовим сазнањима, у подземљу Москве не само да постоје бункери који су међусобно повезани мрежом тунела, већ и апартмани површине 180 метара квадратних са кабинетима, простором за одмор, кухињом и купатилом за сваког члана тадашњег ЦК КПСС (Централни комитет Комунистичке партије Совјетског савеза) и њихових породица.

"Метро - 2" има неколико линија

Дужина подземних тунела који се налазе испод Москве, према проценама износи око 60 километара, док дубина варира од 50 до чак 210 метара испод нивоа земље. Такозвани систем "Д - 6" како називају тунеле, за разлику од обичног (комерцијалног) метроа, уместо стандардних шина има систем који омогућава и кретање посебних видова друмског саобраћаја, у случају потпуног нестанка струје, а кретање се одвија само у једном смеру. Обједињавање обичног и тајанственог метроа одувек је била тема, а према незваничним подацима, једини "гејт" налази се на линији "Сокољники", одмах након станице "Спортивна" у смеру од центра. Ипак, вероватно је да постоје пешачки пролази на појединим станицама, али такав податак није доступан јавности.

Једна од линија "Метро - 2" води од Кремља до бивше Стаљинове викендице

Од свих прича које се везују за овај мистериозни подземни систем, у ову се понајвише верује. Стаљин је по својој природи био параноичан (а било је и разлога за то), па стога постоји велика вероватноћа да се побринуо да у случају неких непредвиђених ситуација изгради директну подземну линију од Кремља до своје викендице, која је у народу позната као "Ближа викендица". Крај изградње Стаљин није дочекао, будући да су радови окончани тек 1956. године.

Тајни градна станици "Раменки" - важан део "Метро - 2" система

Тајни град Раменки наводно се налази на дубини од 180 - 200 метара испод нивоа земље, недалеко од зграде МГУ (Московског државног универзитета), а у њега може стати око 15 хиљада људи. Сврха овог тајног града до данас није позната, а према подацима које је изнео бивши градоначелник Москве, Гавриил Попов, у бункеру Раменки налазе се депо и станица за техничко одржавање. Када је тај тајни град  саграђен не зна се тачно (ако је уопште и саграђен), док је комплекс над митским бункером саграђен 1975. године. Овај подземни град линијама тајанственог "Метро - 2" система према легенди је повезан и са осталим стратешким објектима Москве.

Иако је већ деценијама "Метро - 2" обавијен велом мистерије, наде да ће се једног дана појавити званичне информације о његовом постојању и даље постоје, будући да се постепено ознаке тајности скидају са различитих објеката у Москви који пре нису били доступни јавности. Тако је 2006. године обелодањено постојање тајног бункера ПВО на Таганки, у коме се данас налази Музеј хладног рата, док је 2018. године откривен и отворен за посете "Бункер - 703" на станици "Павелецка" на два нивоа - на дубини од 11 и 40 метара.

image