Свет

Бајден најавио укидање ванредне ситуације у САД због коронавируса

Особе са приватним осигурањем ће имати одређене трошкове за вакцине које ће морати да покрију из свог џепа, као и за тестове и лечење, док ће неосигурани те трошкове морати да плате у целини
Бајден најавио укидање ванредне ситуације у САД због коронавирусаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Председник САД Џозеф Бајден информисао је Конгрес да ће 11. маја окончати ванредну ситуацију у јавном здравству због ковида-19, скоро три године од појаве коронавируса.

Повратак нормалном животу, односно у случају САД укидање декларације о ванредној ситуацији на националном нивоу и у јавном здравству, формално би изменило одговор на коронавирус који би био третиран као ендемска претња јавном здрављу.

Бајден је овом најавом изразио противљење резолуцијама које су ове недеље изнели републиканци у Представничком дому о хитном окончању ванредне ситуације.

Републиканци такође припремају покретање истраге о одговору савезне владе на ковид-19.

"Нагли прекид ванредне ситуације створио би хаос и неизвесност у целом здравственом систему, за државе, за болнице и лекарске ординације и што је најважније за десетине милиона Американаца", саопштила је Канцеларија за управљање и буџет Беле куће.

Бивши председник Доналд Трамп први пут је прогласио пандемију ковида-19 за националну ванредну ситуацију 13. марта 2020. Бајден је више пута продужавао ванредну ситуацију откако је преузео дужност у јануару 2021, а требало би да истекне у наредним месецима.

Више од 1,1 милион људи у САД умрло је од ковида-19 од 2020. године, укључујући око 3.700 прошле недеље, подаци су Центара за контролу и превенцију болести.

Многи Американци посебно су осигурани од ковида-19, постоји бојазан да ће трошкови вакцина против ковида-19 нагло порасти када влада престане да их купује, а "Фајзер" каже да ће наплаћивати чак 130 долара по дози.

Особе са приватним осигурањем ће имати одређене трошкове за вакцине које ће морати да покрију из свог џепа, као и за тестове и лечење, док ће неосигурани те трошкове морати да плате у целини.

Само 15 одсто Американаца је добило препоручени, модификовани дозер који се нуди од прошле јесени.

image