Економија

ЕУ ограничила цене руских нафтних деривата

Предлог је да се нове мере примењују од 5. фебруара
ЕУ ограничила цене руских нафтних дериватаwww.globallookpress.com © Christoph Schmidt/dpa

Земље ЕУ су прихватиле предлог Европске комисије да се ограниче цене руских нафтних деривата, пренео је Ројтерс.

"Стални представници ЕУ данас су одобрили граничне цене нафтних деривата пре коначног усвајања у Савету ЕУ, објавило је представништво Шведске која председава Саветом ЕУ.

Како наводи британска агенција, позивајући се на дипломатске изворе, договорена гранична цена износи 100 долара по барелу за нафтне деривате којима се тргује по премијум цени, а 45 долара за оне којима се тргује уз попуст.

Предлог је да се ове мере примењују од 5. фебруара.

Пољска и балтичке државе Летонија, Литванија и Естонија су се залагале за постављање ограничења на ниже нивое како би се смањили руски приходи од горива, одуговлачећи преговоре данима, рекле су дипломате.

Председник и водећи стручњак аналитичке компаније "Сенки рисрч" Пол Сенки изјавио је раније за Си-Ен-Би-Си да су ограничење цене руске нафте "измислиле бирократе са дипломама из финансија" и додао да "нико од њих заиста не разуме тржиште нафте".

Увођење ограничења био је "тотални пех, потпуно је пропало", уочио је он.

Сенки је нагласио да због неуспеха ограничења глобално тржиште нафте трпи последице, пошто ток руске нафте није прекинут, а руски произвођачи су, додао је, "одржали извоз на високом нивоу".

image