Економија

Почео највећи штрајк здравствених радника у историји Велике Британије (ФОТО, ВИДЕО)

Здравствени радници захтевају повећање плата које прати инфлацију у Британији - најгору у последње четири деценије
Почео највећи штрајк здравствених радника у историји Велике Британије (ФОТО, ВИДЕО)www.globallookpress.com © Li Ying

Десетине хиљада медицинских сестара и радника Хитне помоћи у Великој Британији напустиће данас радна места због спора о платама са владом. 

Медицинске сестре и радници Хитне помоћи протестују одвојено од краја прошле године, али данашњи заједнички излазак на улице представљаће највећи штрајк у 75 година историје Националне здравствене службе (НХС), наводи Ројтерс.

Здравствени радници захтевају повећање плата које прати инфлацију у Британији - најгору у последње четири деценије. Британска влада тврди да би то повећање - у двоцифреном проценту у јавном сектору - довело до још веће инфлације.

Око 500.000 радника, од којих су многи из јавног сектора, штрајкује од прошлог лета, што ствара додатни притисак на премијера Ришија Сунака и владу да реше спорове и ограниче прекиде рада јавних служби као што су железница и школе.

Влада је позвала људе да и током штрајка наставе да користе услуге Хитне помоћи и да иду на заказане прегледе, али је упозорила да ће бити кашњења и прекида у раду. 

Милиони пацијената на листама чекања

Иако се многи Британци поносе Националном здравственом службом, НХС је под огромним притиском због милиона пацијената на листама чекања за операције и још хиљадама њих који сваког месеца не успеју да добију адекватну услугу Хитне помоћи.

Краљевски колеџ медицинских сестара је истакао да је деценија лоших плата допринела томе да на хиљаде медицинских сестара напусти професију - чак 25.000 само у току прошле године, а да недостатак особља утиче на негу пацијената. 

Синдикат Краљевског колеџа медицинских сестара писао је премијеру током викенда, захтевајући од њега да што пре оконча штрајк медицинских сестара и понуди "смислене плате". 

Они су тражили повећање од пет одсто изнад инфлације и наговестили да би могли да нађу са владом "средње решење", али две стране нису успеле да постигну договор упркос недељама преговора.

Сунак је прошле недеље рекао како би "волео да медицинским сестрама повећа плате", али је навео да се влада суочава са тешким изборима и да мора да финансира НХС у другим областима као што су обезбеђивање медицинске опреме и амбулантних возила, наводи Ројтерс.

У међувремену су и синдикати радника Хитне помоћи најавили штрајк за данас, такође незадовољни платама. 

Прецизирано је да неће сви радници Хитне помоћи штрајковати одједном и да ће на хитне позиве бити одговорено.

image