Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Чему нас је научио случај насиља у Трстенику? Деца јака, одрасли слаби

У питању је шири и дубљи друштвени проблем који не може да се реши правилником, наглашава председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић за РТ Балкан и додаје да је потребно фокус ставити на превенцију насиља

Зачарани круг ученичког насиља над наставницом М.С. у Техничкој школи у Трстенику се не затвара ни после четири месеца. Након измицања столице, подсмеха и малтретирања на друштвеним мрежама уживо, од тројице починитеља, двојица су враћена у школске клупе, а њихова жртва - наставница - на боловању је и даље због, како тврди, последица пост-трауматског стреса који је преживела.

Пошто јој се ударило на тело и достојанство, овог пута на ред је дошао и њен интегритет. Наиме, лист "Политика" објавио је писмо неименованог наставника редакцији, којим се дискредитује М.С. тврдњама да "наставница није склона раду, да је лежерна према ученицима, да са њима разговара о приватним темама, пушта их да на часу шетају и играју игрице".

Овај медиј у свом поседу, наводно, има и видео, са кога се чује како наставница енглеског језика М.С. ученику упућује увреде: "Ти си један мајмун, једна горила, ти си бре један обичан коњ."

Професорка је у изјави за РТ Балкан констатовала да је "сада је кренуо напад на њу" и упитала "зашто су је до сада штитили ако су знали да је лош радник".

"Шта се променило за три месеца? Коме сам стала на жуљ", упитала је она, прецизирајући да ће "сутра послати захтев надлежним институцијама да јој одговоре на ова питања". 

Професорка је за "Јуроњуз" раније изјавила да није спремна да се врати у школу.

"Овде није направљен план подршке за жртве насиља. Чекам да се све то среди па да видим шта ћу даље. Дечаци долазе на часове. Они имају жељу да заврше школу по сваку цену. Жалили су се на одлуку наставничког већа, заправо настоје да добију на времену и да се заврши школска година. Они у мају завршавају теоријски део наставе, после тога иде пракса", наводи професорка и додаје да су све процедуре током дисциплинског поступка толико компликоване, да све губи смисао.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић за РТ Балкан каже да ће проблематични ученици завршити трећи разред из кога су избачени пред Нову годину, као заправо и читаво школовање у Техничкој школи Трстеник.

"После измицања столице наставници енглеског језика, деца су искључена из школе. Један се сам исписао пре одлуке наставничког већа, а друга двојица су се жалила на ту одлуку због процедуралне грешке и школски одбор их је услишио. Тренутно су на друштвено-корисном раду у школи у трајању од 30 дана. После тога би требало да се разматра да ли су се поправили, а епилог овог случаја је већ сада јасан и неће се променити нити крајем маја, нити у септембру", објаснила је она.

Грешка у процедури?

На питање шта је тачно грешка у процедури због које су насилни ученици добили право да се врате у школске клупе, Јанковићева сматра да је посреди непоштовање рокова.

"Због великог притиска јавности, уједно просветних радника, родитеља и деце, тројица насилних ученика прерано је искључено са наставе. Претходно се морао појачати педагошки надзор у оквиру ког је требало одлучивати о искључивању. Али, не могу да кажем да кривим школу. Исто би реаговала свака просветна установа, јер школе нису довољно јаке да се одупру јавности", поручила је она.

Јанковићева закључује да је ситуација у Трстенику права илустрација актуелног стања просвете у Србији.

"Осликава грешке система, однос јавности према просвети, однос ученика према наставницима... Буквално личи на све оно што се свакодневно дешава у школама, али и у саобраћају и на телевизији. У питању је шири и дубљи друштвени проблем који не може да се реши правилником. Шаљемо поруку деци да су она јака, а да су одрасли слаби", наглашава Јанковићева и додаје да је потребно фокус ставити на превенцију насиља.

Основно тужилаштво у Трстенику за "Политику" је саопштило да је у току поступак доказних радњи.

"Предмет је предат тиму вештака који ће проценити психофизичку способност и стање потенцијалног учиниоца кривичног дела у време извршења", наводи се у саопштењу.

Уколико васпитни рад уроди плодом, завршиће школу крајем маја.

Из школе у Трстенику нису одговарали на позиве РТ Балкана, а из Министарства просвете су рекли да се у току дана неће оглашавати поводом овог случаја.

image