Економија

"Доктор Пропаст": Владавина америчког долара се завршава

Биполарни валутни режим ће вероватно заменити садашњи униполарни режим заснован на доларима, предвиђа економиста Нуријел Рубини
"Доктор Пропаст": Владавина америчког долара се завршава© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Статус америчког долара као главне светске резервне валуте је у опасности, написао је за "Фајненшел тајмс" познати економиста Нуриел Рубини, прослављен по томе што је први предвидео глобалну финансијску кризу 2008. две године пре него што је она избила.

Иако ниједна валута још увек није у стању да у потпуности замени долар, америчка валута брзо губи своју конкурентску предност у односу на кинески јуан, сматра Рубини.

"С обзиром на повећану употребу долара у сврхе националне безбедности, као и растући геополитички ривалитет између Запада и ревизионистичких сила као што су Кина, Русија, Иран и Северна Кореја, неки тврде да ће се дедоларизација убрзати… У свету који ће бити све више подељен на две геополитичке сфере утицаја – на оне које окружују САД и оне који су уз Кину – вероватно је да ће биполарни валутни режим на крају заменити униполарни”, навео је економиста, кога је Волстрит прозвао "Доктор Пропаст" због суморних предвиђања.

Скептици сматрају да јуан не може да постане права резервна валута осим ако Пекинг не укине контролу капитала, не прихвати трајни дефицит текућег рачуна, а курс јуана не постане флексибилнији.

Али економиста тврди да такви захтеви више не важе, пошто Вашингтон својим санкцијама активно подрива привлачност сопствене валуте.

"Потпуна флексибилност девизног курса и међународна мобилност капитала нису неопходни да би земља постигла статус резервне валуте… И док Кина можда има контролу капитала, САД имају своју верзију која може да смањи привлачност доларске имовине међу ривалима и релативним пријатељима. То укључује финансијске санкције против ривала, ограничења за унутрашња улагања у многе секторе и фирме осетљиве на националну безбедност, па чак и секундарне санкције против пријатеља који крше оне примарне", сматра Рубини.

Економиста је такође приметио да Кина појачава трансакције у јуанима са својим иностраним партнерима, и сматра да ће се овај тренд вероватно наставити, са више економија у развоју које поздрављају "способност да тргују нафтом у јуанима и да држе већи део својих резерви у кинеској валути... будући да много више тргују са Кином него са САД."

Он је додао да ће нове технологије, попут ЦБДЦ-а, платних система сличних Алипеју, свап линија између Кине и њених партнера и националних пандана СВИФТ-у "убрзати долазак биполарног глобалног монетарног и финансијског система".

"Из свих ових разлога, релативни пад америчког долара као главне резервне валуте вероватно ће се десити у наредној деценији. Заоштравање геополитичког надметања између Вашингтона и Пекинга неизбежно ће се осетити и у биполарном режиму глобалне резервне валуте", закључује Рубини.

image