Спорт

Више од 30 земаља не жели Русију на ОИ, министар их подсетио на "интервенцију" САД у Ираку

Олег Матицин, руски министар спорта, осудио позиве да се спортистима и спортисткињама из Русије забрани учешће на Олимпијским играма 2024. године у Паризу
Више од 30 земаља не жели Русију на ОИ, министар их подсетио на "интервенцију" САД у ИракуGetty © Mark Runnacles / Stringer

Крајем јануара Извршни комитет Међународног олимпијског комитета (МОК) предложио је повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у "неутралном статусу".

Такође, наговештено је да ће наступ бити забрањен онима који подржавају специјалну операцију у Украјини.

Међутим, у петак, на међународном самиту министара спорта, 35 држава се успротивило учешћу Руса и Белоруса на Олимпијским играма.

"Ово је директна интервенција министара на активности независне међународне спортске организације – првенствено на МОК и међународне федерације", рекао је Матицин новинарима.

"Покушај диктирања услова за учешће спортиста на међународним такмичењима је апсолутно неприхватљив. Тренутно видимо нескривену жељу да се уништи јединство међународног спорта. Државе  које желе забрану би морале да се побрину за спорт у својим земљама и учине све како би спорт био амбасадор мира и помагао у изградњи мостова међу народима."

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Тхомас Бах позвао је пре два дана Украјину да престане са претњом бојкота Игара у Паризу, уколико на њима буде дозвољен наступ руским и белоруским спортистима.

"Сада видимо нескривену жељу да се уништи јединственост спорта и међународног олимпијског покрета, да се спорт учини средством за прављење притиска за решавање политичких проблема. Боље је да се моје колеге концентришу на организацију у својим земљама и ураде све што је неопходно да спорт остане амбасадор мира и гради мостове између нација", додао је Матицин.

Он се нада да Међународни олимпијски комитет неће одустати од својих ставова, да политика неће бити фактор у одлучивању и подсетио све на ситуацију са почетка 21. века. Тада је Америка интервенисала у Ираку, али се није суочавала са спортским санкцијама које су погодиле Русију.

"Примера ради, у 2003. години Сједињене Државе и њихови 'коалициони' партнери спровели су војну операцију у Ираку, али нико није покренуо питање учешћа америчких спортиста на Олимпијским играма у Атини. Експерт Уједињених нација је такође говорила о овоме и том приликом је подвукла да је угрожавање права спортиста на националној основи представља дискриминацију", закључио је Матицин.

image