Свет

Сноуден: Прича о ванземаљцима је глупост, скретање пажње са скандала са Северног тока

Прича о ванземаљцима пласирана да скрене пажњу од стварних скандала, каже узбуњивач
Сноуден: Прича о ванземаљцима је глупост, скретање пажње са скандала са Северног токаwww.globallookpress.com © Panayiotis Tzamaros/ZUMAPRESS.com

Медијска помама око "шпијунских балона" и неидентификованих летећих објеката над Северном Америком, нема никакве везе са ванземаљцима, већ је то вештачки изазвана паника чији је циљ да се јавности скрене пажња са стварних скандала, каже узбуњивач Едвард Сноуден.

"То нису ванземаљци. Волео бих да су ванземаљци. Али то нису ванземаљци. То је само стара измишљена паника, привлачна дистракција која осигурава да новинари који прате националну безбедност добијају задатак да истражују глупости, уместо буџете или бомбашке нападе", као што је била саботажа Северног тока, навео је Сноуден.

Награђивани истраживачки новинар Симор Херш објавио је прошле недеље причу у којој описује како су САД и Норвешка дигле у ваздух гасоводе који транспортују руски природни гас у Немачку прошлог септембра. Америчка влада је одмах демантовала да има било какве везе са саботажом Северног тока.

Одмах потом, америчка војска је почела да обара "објекте" на небу изнад Северне Америке. Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је у понедељак да америчка влада још увек не зна порекло три летећа објекта која су оборена током викенда.

Док генерал Глен ВанХерк, који има задатак да чува ваздушни простор САД, није искључио могућност да иза свега стоје ванземаљци, секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер тврди да "нема назнака ванземаљаца или ванземаљских активности".

Кирби је у петак најавио обарање "објекта на великој надморској висини" код обале Аљаске. Амерички борбени авиони оборили су у суботу "неидентификовани објекат без посаде" изнад Јукона на северозападу Канаде. Трећи објекат је оборен у недељу поподне изнад језера Хурон док се приближавао Мичигену.

"Иако власти још не знају шта су предмети, они нису претња", рекао је министар одбране Лојд Остин новинарима у понедељак. "Они не представљају војну претњу никоме на терену. Међутим, они представљају ризик за цивилно ваздухопловство и потенцијално претњу за прикупљање обавештајних података. И доћи ћемо до краја овога", додао је он.

Остин је такође рекао да се три објекта разликују од кинеског "шпијунског балона" који су САД обориле изнад Јужне Каролине прошле недеље. Аеростат, који је Пекинг описао као метеоролошки балон који су ветрови одували са курса, прошао је већи део континенталног дела САД пре него што га је уништио борбени авион Ф-22.

Неспремност Пентагона да опише "објекте" или покаже било какве остатке који су можда пронађени подстакла је спекулације о њиховом потенцијалном ванземаљском пореклу. Свемирски магнат Илон Маск се нашалио на рачун извештаја и поручио да су то његови ванземаљски "пријатељи" који су му свратили.

У међувремену, опозициони посланици изразили су фрустрацију због недостатка званичних објашњења Беле куће.

Сенатор из Кентакија Ренд Пол, који је члан Комитета за унутрашњу безбедност, захтевао је од Пентагона и председника "да нам одмах кажу шта знају – а шта не знају".

"Шта се забога дешава?" запитао се колега из Кентакија и вођа мањине у Сенату Мич Меконел. "Администрација још увек није могла да открије било какве значајне информације о томе шта је оборено", рекао је он и поставио питање да ли је осетљивост радара можда повећана након инцидента са кинеским балоном.

image