Свет

Американци у страху од ванземаљаца, из Беле куће порука: Не морате да бринете

Након што су Американци оборили три неидентификоване летелице почеле су да круже приче о пореклу летелица, а Бела кућа је морала да демантује да су у питању ванземаљци
Американци у страху од ванземаљаца, из Беле куће порука: Не морате да бринете© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Из Беле куће поручено је, након што су изнад Америке оборена три неидентификована летећа објекта, да нема доказа о ванземаљцима или ванземаљској активности.

На брифингу за новинаре који је организован у понедељак портпаролка Беле куће Карина Жан Пјер рекла је да нема индиција да су се "објекти других планета појавили на Земљи".

Новинарима се обратио и саветник председника САД за националну безбедност Џон Кирби који је рекао да Американци још нису успели да идентификују порекло три оборена објекта, али је на питање новинара додао: "Мислим да америчка јавност не мора да се брине о ванземаљцима".

"Тражимо остатке објеката, који су срушени изнад ненасељених подручја. Њихове висине биле су знатно ниже од кинеског шпијунског балона и могли су утицати на комерцијалне летове. Зато је председник Бајден уз консултације с војним генералима издао наредбу да се сруше. Објект срушен изнад језера Хјурон сад је вероватно на великој дубини. И остали објекти срушени су изнад забачених подручја, због чега је потрага за остацима отежана", казао је Кирби.

Он је казао да не постоје докази да су три оборена објеката била намењена шпијунским активностима, али се то не може ни искључити. Како је Кирби навео, срушени су због опасности по комерцијални авио саобраћај.

"Према оном што досад знамо, ти објекти нису имали никакав сопствени погон и према свему судећи, кретали су се ношени ветром. Један од разлога због којих их сад видимо више је јер их више тражимо. Филтери радарских система су модификовани и сад се лакше откривају", додао Кирби.

Кирби је на питање новинара какви су даљи планови Вашингтона рекао да не зна каква ће бити пракса у будућности, јер се налазе на, како је рекао, непознатој територији.

image
VV inauguration
banner