Свет

Почиње поморска војна вежба Русије, Кине и Јужноафричке Републике, биће испробан и "циркон"

Русија ће на војним вежбама представити фрегату "Адмирал Горшков", која носи суперсоничну ракету "циркон"
Почиње поморска војна вежба Русије, Кине и Јужноафричке Републике, биће испробан и "циркон"© tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Заједничке поморске војне вежбе Јужноафричке Републике, Русије и Кине, назване "Моси-2", требало би да почну недалеко од јужноафричке источне обале у Индијском океану, речено је у јужноафричком Министарству одбране.

Трилатералне вежбе ће допринети бољој координацији оперативних поморских система три државе и унапређењу заједничких командних способности, рекао је јужноафрички министар одбране Танди Модизе, преноси ТАСС.

У министарству су нагласили и да ће вежбе "Моси-2" представљати платформу за размену знања и искустава између припадника војних снага те три државе.

Вежбе ће трајати до 27. фебруара и биће спроведене недалеко од обале јужноафричке провинције Ква Зулу Натал, између Дурбана, у ком се налази највећа јужноафричка поморска база, и Ричардс Беја.

Русију ће представљати фрегата "Капетан Горшков" и морски танкер "Кама", Кину ће представљати један разарач једна фрегата и један помоћни брод, док ће Јужну Африку представљати једна фрегата и два помоћна брода.

Како је пренео локални лист "Дејли Меверик", "Адмирал Горшков" ће демонстрирати суперсоничну ракету "циркон".

Руска морнарица ће, по први пут у историји на једној таквој вежби, испалити суперсоничну ракету "циркон", која би требало да погоди мету удаљену чак 500 километара, пренео је ТАСС.

Војна вежба "Моси-2" биће друга тог типа у којој ће учествовати војске те три државе. Претходна је одржана у новембру 2019. године, недалеко од Кејптауна у Јужноафричкој Републици.

image