Магазин

Сат сна пре поноћи, вреди два после поноћи

Наше тело уз помоћ сунчевог светла коме је изложено регулише свој ритам спавања, свој биоритам. Научници откривају када и како се биоритам нарушава и зашто је лоше ићи у кревет након поноћи
Сат сна пре поноћи, вреди два после поноћи© pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

Одлазак у кревет пре поноћи је природни циклус спавања/будности за људе од давнина, а одличан је за ум и тело из много разлога. Постоји изрека "сат сна пре поноћи, вреди два после поноћи", а разлог је унутрашњи биолошки сат или биолошки ритам, који шаље сигнале мозгу да је време за сан чим зађе сунце.

Ремећењем биолошког ритма, одбацује се унутрашњи биолошки сат што утиче на физичко и ментално здравље.

Како наш организам зна колико је сати

Биолошки сат помаже мозгу да води рачуна када би требало да је човек будан, а када би требало да спава. Такође регулише сан и сигнализира када да се осетимо поспано на основу промене светла, као што су то свитање и залазак сунца. Ово понашање траје хиљадама година а заслужна је природа, тј. Земљина ротација око своје осе. Биолошки сат користи сунчеву светлост, када ниво светлости пада, пинална жлезда преко очију шаље поруку свакој ћелији тела да полако прилагођава своје функције. Тело повећава производњу мелатонина, једног од хормона који реглише сан, сигнализирајући да је време за спавање. 

Производња мелатонина се дешава пре поноћи. Што дуже остајемо будни након овог периода, то више реметимо наш природни циклус спавања, посебно реметимо овај процес када мењамо врменске зоне приликом путовања. 

Потребно је нагласити да је биолошки ритам кључан за регулисање читавог организма, укључујући притисак, температуру тела и производњу хормона. Прескакањем јутарњег раног буђења и недобијање довољно сунчеве светлости, ремети се биолошки ритам. 

Нека истраживања су открила да људи који остају будни до касно и имају проблем да се следеће јутро пробуде на време, краће живе и имају повећан ризик од психичких проблема и дијабетеса. Људи који немају добро регулисан биолошки ритам, имају лош фокус, слабије уче и слабије памте научено. Ремећење овог биоритма повећава и шансе од проблема са расположењем, па се често јављају и депресивна стања. Одлазак на спавање пре поноћи даје могућност да се мозак и тело обнове, дајући особи веће шансе да испуни адекватно своје дневне задатке, да једе здравије и редовно вежба.

Шта се дешава када одемо у кревет после поноћи

Повремени одлазк на спавање после поноћи је у реду. Ипак, одлазак на спавање после поноћи на регуларној бази, доводи до низа здравствених проблема. Пре свега, доводи до хроничног умора и замора, проблема са штитастом жлездом и бурнаута. Такође, истраживање је показало да људи након неодласка на спавање на време, наредни дан већином преспавају

Недовољно сна ослобађа већу количину хормона глади. Такође, доводи хормон лептин (хормон који нам говори када је тело сито и требало би да престане са јелом) да се мање лучи. Неправилан рад ова два хормона, доводи до повећане телесне тежине. 

image