Магазин

Иако звучи смешно, тепање партнеру је знак здраве емотивне везе

Стручњаци тврде да је ''детињаста'' навика велики индикатор зрелости и сигурности у вези. Многа истраживања показују да је тепање у емотивним везама веома честа појава. Представља посебан ''језик љубави'', који ојачава однос и поспешује осећај сигурности и интиме.
Иако звучи смешно, тепање партнеру је знак здраве емотивне везе© Pexels/Andrea Piacquadio

Око две трећине парова који су учествовали у многобројним анкетама и студијама је признало да је међусобно тепање свакодневна навика у њиховом односу. Иако одрасли који комуницирају једни с другима као мала деца, многима звучи неприкладно, заправо представља веома позитиван знак у емотивној вези.

Стручњаци и психотерапеути за љубавне везе објашњавају да су тепање и слични облици говора индикатори привржености и поверења. Пошто су најчешће повезани са детињством, из периода када су партнери били бебе, стимулишу позитивна осећања и негују ''унутрашње дете'', који сваки човек има и које захтева негу.

''Тепање представља блискост и метод међусобног имитирања које буди позитивне емоције и ојачава поверење у партнера. Буди жељу за неговањем друге особе,'' објашњава психотерапеут Анотниа Хал за Ен-Би-Си Њуз. Додаје да помаже и у смањењу стреса, поготово код запослених и људи који имају много обавеза у ''одраслом'' свету.

Показивање слабости на овај начин је не само добро за емотивну везу, већ и за ментално здравље појединца. Због тога, парови који осећају довољно слободе да буду ''дете'' док су заједно, често имају здрав однос, чак и они који уместо класичног тепања имају само одређене надимке. Нежан говор може помоћи у односима који имају проблеме у комуникацији.

''Правилно'' тепање је најбоље радити у приватности. Иако га неки парови практикују у јавности, постоји три разлога зашто је боље задржати навику за интимне ситуације. Прво, у зависности од места и времена, може бити непристојно. Добро је показивати наклоност и обраћати пажњу на партнера у отвореном простору, али тепање у многим случајевима може бити неприкладно. Такав бонтон поготово важи када је у питању окупљање са породицом или пријатељима - осим што многима може бити непријатно, представља и суптилан начин непоштовања других људи. Бити ''онај'' пар који не обраћа пажњу на остатак групе није пожељно.

Други разлог за држање таквих интеракција у приватности је тј што их може да учинити драгоценијим. Сигурно је пријатније нежно разговарати са партнером у дому или затвореном простору, где је лакше поптуно посветити пажњу једно другоме.

Трећа ставка је добра процена времена коришћења тепања. На пример, ако је партнер видно лоше расположен или је у току озбиљна дискусија, или чак конфликт, боље је ослањати се на јасну и ''одраслу'' комуникацију. Иако такав говор понекада делује као добра идеја за смирење тензије, постоји шанса да се догоди потпуно супторан ефекат.

Стил комуникације и језици љубави су јединствени за сваку везу, али постоји и неколико општих правила (попут тепања) која је доказано побољшавају, које парови могу применити и уочити промене у односу. 

image