Магазин

Како поново успоставити емотивну блискост у браку

Емотивна интимност је један од најбитнијих фактора који доприносе успеху везе и здравог брака. Када недостаје блискости трпе партнерски односи, а може доћи и до прекида везе. Постоји ли начин да се присност поново успостави?
Како поново успоставити емотивну блискост у браку© pexels/Anastasiya Lobanovskaya

Емотивна интимност је дефинисана као блискост у којој се оба партнера осећају сигурно и вољено и у којој су поверење и комуникација на одличном новоу. Када сте емотивно интимни са својим партнером/супружником, осећате повезаност, знате њихове снове и надања, знате који су им страхови.  

Како емотивна интимност изгледа

  • Дуги, важни разговори о вашим сновима, страховима, циљевима и осталим осећањима
  • Време које проводите заједно у коме радите ствари у којима обоје уживате
  • Међусобно интересовање за доживљена искуства и осећања
  • Жеља да се испробају нове ствари које партнер предлаже, чак иако то није нешто што бисте иначе урадили, попут гледања новог филма, испробавања нових ресторана, или одлазак на концерт
  • Осећај емпатије за партнера, потврђивање и вредновање њихових осећања и давање емотивне потпоре

Јака емотивна повезаност у односу је важна и вредна труда, а залагање и рад на њој, омогућиће дуг, јак и срећан брак. Поновно успостављање изгубљене интимности је теже него чувати је све време, али уколико постоји жеља, постоје и начини како да се блискост поново оствари.

1. Одвојите време за заједничке активности које су обома важне

Стабилан брак (или веза) помаже да се обоје осећате добро као партнери, али и као индивидуе. Због тога је важно да имате заједничко време. Наравно, излазак удвоје је увек добра ствар, али уколико у ресторану обоје седите на супротним странама стола и проверавате своје мобилне телефоне или цело вече причате о дететовом успеху у школи, то није рад на блискости.

Како би се повезали на дубљем нивоу, потребно је да се фокусирате једно на друго и на ваш однос. Можете радити оно што обоје волите, а планирали сте већ неко време, али у недостатку времена нисте успели, на пример да одете заједно на часове кувања, плеса...Некада то не мора бити излазак, можете остати код куће, али је битан фокус на партнера и разговор искључиво о вашој вези и о сваком појединачно. Једноставан боравак у заједничком простору и упућеност једно на друго, за неке парове је боље од изласка.

2. Будите радознали, радите ствари које вас забављају

Још један начин да побољшате емоционалну блискост је да наведете све што волите да радите заједно. Затим, када је листа направљена, одвојите време да те ствари и урадите. Провођење времена заједно на овај начин може помоћи у стварању искустава и успомена које могу драстично ојачати емоционалну присност. Ако не можете да смислите шта да радите заједно, сетите се времена са почетка везе, и како сте тада проводили заједничко време. Без обзира на активности које сте одабрали, морате се побринути да свакодневно имате нешто забавно.

3. Будите доступни на нов или другачији начин

Донесите одлуку да будете доступни за свог партнера на начин на који иначе нисте. Не зато што би требало или зато што имате осећај да им то дугујете, већ зато што можете. Изненадите их тако што ћете пристати да урадите посао због којег обично протествујете или који избегавате; понудите им да их пратите у нечему што обично не желите; или их изненадите нечим до чега им је стало... Изненадна великодушност је огроман подстицај интимности, али будите великодушни на неочекиване начине. Преузмите задатак који би они обично радили и обавезно им реците како би то убудуће могли да прецртају са своје листе обавеза. 

4. Направите листу "добрих страна" свог партнера

Лако је усредсредити се на нечије мане. Уместо тога покушајте да направите листе  ствари које цените и/или у којима уживате у вези са својим партнером. Чак и ако то урадите сами, то ће вам помоћи да се поново фокусирате на тачке везе које су вас на почетку привукле, без обзира на све мане, са којима се неизбежно суочавамо током партнерских односа.

5. Инвестирајте у себе

Многи мудри мислиоци су на више различитих начина приметили да две јаке особе заједно чине чвршћу везу. Улагање у себе, своје здравље и лични развој, важан је део вашег здравог односа. Како да поправите емоционалну присност са другом особом, ако вам недостаје самопоуздања? Горка пилула истине је да не можете уживати у емоционалној блискости у браку (вези) јер недостатак самопоштовања утиче на ваш однос са супружником. Када се осећате лоше због себе, ваша несигурност подстиче свађе и сукобе и не можете позитивно да одговорите свом партнеру. Када се осећате најбоље, можете учествовати потпуније, свесније и смисленије у партнерском односу. 

Проведите мало квалитетног времена сами са собом, као и са људима који су вам блиски, пријатељи, породица. Шта год је потребно да повећа ваше самопоуздање, самопоштовање и личну срећу, што ће постати кључни инструмент у вашем браку и изградњи емоционалне интимности. Неки кажу данајсрећнијипарови воде своје индивидуалне животе, имају индивидуална интересовања и да су генерално задовољнији собом и срећнији.

6. Будите храбри, али покажите и своју рањивост

Избегавање проблема и приче о њему, уништава интиму. Уколико ви и ваш партнер међусобно или појединачно избегавате теме којима би се требало позабавити, полако урушавате своју везу. Понекад важне теме морају да се изнесу у одговарајуће време и на одговарајућем месту и у том случају је добро сачекати повољније околности. Понекад је потребно је показати и рањивост да се започне тежак разговор и саопшти партнеру проблем. Показивање рањивости, не показује да сте слаби, већ напротив, да верујете свом партнеру да ће вам помоћи и да ћете наћи заједничко решење.

7. Покажите захвалност и уважавање

Нека ваш супружник осети да је он/она важан у вашем животу. Понекад се пар може удаљити када један од партнера не осети да је уважен или не осећа захвалност. Успостављање емоционалне интимности може потрајати, али време и труд које обоје уложите једно у друго ће се дефинитивно исплатити! Потврдити партнеру да видимо шта све ради за нас, нашу децу и целу породицу, значи да уважавамо сав његов/њен напор у очувању заједнице.

image