Магазин

Стивен Спилберг снима серију о Наполеону

Редитељ Стивен Спилберг ће према сценарију за филм, покојног редитеља Стенлија Кјубрика, а који никад није снимљен, снимити серијал "Наполеон". Иако је Кјубрик иза себе оставио ремек -дела филмске уметности, ово је једино дело које није завршио. Због тога је ова Спилбергова најава изазвала одушевљење Кјубрикових обожавалаца широм света.
Стивен Спилберг снима серију о НаполеонуGetty © Evening Standard

Један од, како стручњаци тврде, највећих филмова који никада нису доживели емитовање на великом екрану, биће ипак снимљен. Редитељ Стивен Спилберг је на Берлинском филмском фестивалу најавио да ће Кјубриковог "Наполеона" претворити у серијал из седам делова, преноси "ИМДб". 

Стенли Кјубрик је темељно истраживао живот некадашњег лидера Француске, Наполеона Бонапарте и намеравао је да направи амбициозни и скуп пројекат. Баш због великих средстава које је требало уложити у снимање, филмски студији нису били заинтересовани. Такође ,у то време се појавио и филм "Ватерло", који је говорио о Наполеоновом неуспеху, па је деловало да нови филм о француском државнику неће бити потребан неко време.

Покојни редитељ је желео да овај филм буде поткрепљен са 40.000 војника на сету, као и да се снима на оригиналним локацијама као што су то Велика Британија, Румунија и Француска. Такође је желео да ангажује омиљеног глумца, Џека Николсона за улогу Наполеона, а Одри Хепберн за улогу Наполеонове супруге, Џозефине.  

Издавачка кућа у области уметности, Ташхен (Taschen), сакупила је све главне информације и елементе неснимљеног филма о Наполеону у једну колекцију од више од 800 страница, која садржи фотографије, белешке и рукопис Кјубриковог оригиналног сценарија. За ову колекцију многи сматрају да је сведочанство велике предпродукције која је ушла у прецизно рекреирање Француске у време Наполеона - од мукотрпног истраживања на терену, до стварања униформи, извиђања потенцијалних локација за снимање и још много тога.

Спилберг је најављивао овај пројекат још 2013. године, а канал ХБО се пројекту придружио током 2016. године, али до сада нико није помињао докле се стигло са снимањем. Чак ни сада редитељ није потврдио да ли је рад завршен и да ли ће серијал бити емитован на ХБО каналу. Стивен Силберг ће продуцирати серију у сарадњи са Кристијаном Кјубрик, супругом покојног редитеља и њеним братом, Јаном Харланом.

image