Свет

ПНАЦ, Викторија Нуланд и прикупљање генетског материјала Руса: Биолошки рат планиран четврт века

Сједињене Државе већ годинама раде на развоју биолошког оружја које може да "циља" специфичне генотипове
ПНАЦ, Викторија Нуланд и прикупљање генетског материјала Руса: Биолошки рат планиран четврт векаGetty © Robert King / Staff

Оно што је многима деловало као научна фантастика - прикупљање ткива и узорака ДНК за производњу биолошког оружја, заправо је стварност и пројекат на коме Сједињене Америчке Државе, изгледа, већ годинама врло активно раде, о чему сведочи и један пројекат Пентагона из 2017. године.

А све је почело још 2000. године када је "Пројекат за ново америчко столеће" (ПНАЦ), организација Роберта Кејгана, неоконзервативца и мужа актуелне заменице државног секретара САД Викторије Нуланд, објавио извештај под насловом "Обнова америчке одбране - стратегија, снаге и ресурси за нови век".

У извештају се, као начин да Америка очува и прошири своју позицију "глобалног лидера", предлажу и "напредни облици биолошког ратовања, који могу да 'циљају' специфичне генотипове".

Иначе, мало је рећи да се утицај ПНАЦ-а на америчку политику показао као изузетан само неколико година по оснивању организације. Из ње су, наиме, потекли практично сви најважнији кадрови у администрацији Џорџа Буша млађег. Дик Чејни постао је потпредседник САД, Доналд Рамсфелд - министар одбране, директор ЦИА Џејмс Вулси, потоњи саветници председника САД за националну безбедност Елиот Ејбрамс и Џон Болтон...

Те су стога препоруке и предвиђања ове групе људи, без сумње, и те како вредни пажње и осврта.

У споменутом документу ПНАЦ-а из 2000. године између осталог се предвиђа да ће временом "уметност ратовања у ваздуху, на копну и на мору постати много другачија него што је данас, а 'борба' ће се вероватно одвијати у новим димензијама: у свемиру, сајбер-простору и свету микроба".

Ваздушни рат можда више неће водити тактичке борбене летелице којима пилотирају људи, већ беспилотне летелице, наводи се у документу ПНАЦ-а, и додаје да ће и информациони системи постати важан фокус напада.

Будући да су дронови и сајбер ратовање увелико постали стварност, нарочиту пажњу изазива већ споменута најава ПНАЦ-а о будућности биолошког ратовања:

"И напредни облици биолошког ратовања који могу да 'циљају' специфичне генотипове могу да трансформишу биолошки рат из царства терора у политички корисно оруђе", наводи се у документу ПНАЦ.

Акценат је, очигледно, на "циљању специфичних генотипова" у циљу вођења корисног биолошког рата.

Па је у том смислу нарочите пажње вредан документ Пентагона из 2017. године, тендер за пројекат на сајту америчке владе за јавне набавке (сам.гов) под ознаком FA3016-17-U-0164 који је расписан за прикупљање "синовијалног ткива и РНК узорака".

У опису тог посла наведено је да ће "извођачи радова" (потписници уговора) морати да прикупе ткиво и узорке из Русије.

Притом, Влада САД изричито је нагласила да узорци из Украјине не долазе у обзир, већ да "сви узорци (синовијалног ткива и РНК узорака) морају да буду прикупљени из Русије и од људи беле расе. Влада неће узимати узорке из Украјине."

Другим речима, тражили су се биолошки узорци етничких Руса, не било којих грађана Русије.

Те исте године, и недуго после објављивања тендера, руски председник Владимир Путин упозорио је да Запад ради на "антируском биолошком оружју".

"Да ли знате да се биолошки материјал прикупља широм земље, од различитих етничких група и људи који живе на различитим географским локацијама Русије", упитао је Путин. "Али, због чега? Они то раде сврсисходно и професионално. ... Морамо да томе приступимо без страха. Пустите их да то ураде, а ми морамо да урадимо оно што морамо."

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потом је прецизирао и да "поједини емисари, представници невладиних организација и других тела спроводе ове активности. Такве случајеве уочиле су наше тајне службе, и, наравно, председник је о томе обавештен."

Као што је РТ Балкан већ указао, функционерка Стејт департмента Викторија Нуланд, супруга Роберта Кејгана чији је ПНАЦ онако видовито предсказао развој америчког биолошког оружја намењеног таргетирању тачно одређених етничких група, недуго по почетку Специјалне војне операције сведочила је пред америчким Сенатом о биолошким постројењима у Украјини које финансирају САД.

На директно питање сенатора Марка Рубија да ли Украјинци имају биолошко оружје, не само да није одговорила одрично, већ је признала да они имају и биолошка постројења и материјале, и да страхује да би све то могло да падне у руке Русима.

И заиста, руске снаге пронашле су податке о спровођењу војних биолошких програма Пентагона у Украјини и развоју биолошког оружја уз одобрење украјинских власти.

У тим лабораторијама, главни акценат је био стављен на проучавање посебно опасних инфекција, које се сматрају потенцијалним агенсима биолошког оружја.

Америчка Национална медицинска библиотека, узгред буди речено, наводи да је синовијално ткиво - оно исто које је прикупљано од Руса беле расе (Caucasian) - "мета већине аутоимуних болести и имунолошких поремећаја".

Што, једноставније речено, сугерише да су Американци радили на биолошком оружју које би могло да таргетира искључиво Русе - не друге совјетске народе.

Ако сте мислили (или сте се надали) да су видео игрица и серија "Last of Us" или филм "Зараза" дистопија, погрешили сте.

image