Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Да ли ће кандидатура лансирати Ђукановића у политичку пензију?

Александар Раковић сматра да ДПС рачуна да ће Ђукановић ући у други круг избора и да је, у одмеравању са Андријом Мандићем, потребно да гласачко тело Бечића и Милатовића подржи кандидата Демократског фронта
РТ Балкан анализа: Да ли ће кандидатура лансирати Ђукановића у политичку пензију?www.globallookpress.com © Nemanja Cabric

"Мој је циљ да победим у првом кругу, а нећу изгубити ентузијазам ако дође до другог круга", рекао је данас лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић предајући кандидатуру за председника државе, по трећи пут.

"Ако дођемо до другог круга, уложићу све своје капацитете да победим противкандидата, ко год то био", поручио је Ђукановић.

Оваква порука не би била изненађујућа да је изговорио млад политичар, ново лице на политичкој сцени, а не прекаљени изборни такмац који је претходне три деценије био на власти, само мењајући позиције: од премијера до председника државе.

"Нисам калкулисао, у претходних 30 година нисам побегао ни из једног дуела, а било је тежих од ових који ме чекају", додао је Ђукановић иако ова изјава није потпуно тачна.

ДПС је недељама чекао да објави ко ће бити кандидат те странке за председника, а Ђукановић је избегавао појављивање у домаћој јавности, обилазећи земље у окружењу где није помињао своју поновну кандидатуру. 

Са друге стране, из странке су сваког другог дана стизала саопштења да ће име свог кандидата објавити сутра, па за два дана, па за пет... Све док није дошао 25. фебруар, дан пред истек рока за предају кандидатуре.

Ђукановић најјачи адут који ДПС има

Иако је 30 година на власти, што је дуг период да се изгради страначка структура и организација, Ђукановић очигледно није успео да у својим редовима пронађе некога ко би уместо њега сада могао да уђе у изборну трку.

Колико Ђукановић себе ставља испред страначке структуре показало се и при предаји потписа. Док су у име других странака потписе подршке у Државну изборну комисију донели млади активисти, Ђукановић је данас у ДИК дошао лично.

Лидер ДПС-а не крије да је странка на чијем је челу претходне седмице искористила за анализу политичке ситуације, те да је странка одлучила да у изборе за председника државе уђе са најјачим кандидатом, што је, тврди Ђукановић, он лично.

"Имамо кандидата који би били достојни репрезенти наше политике, али наша анализа је показала да морамо изаћи са својим најјачим адутом", рекао је Ђукановић.

Историчар др Александар Раковић каже за РТ Балкан да је ДПС чекао да види ко су други кандидати у трци за председника, па су након тога одлучили да истакну свог најјачег кандидата како би ушао у други круг избора.

"Они рачунају да у другом кругу, у одмеравању са Андријом Мандићем, гласачко тело Бечића и Милатовића неће гласати за Мандића", рекао је Раковић.

Други круг гласања – питање свих питања

Раковић каже да су се све политичке струје у Црној Гори одлучиле да изађу на изборе у више колона на ове изборе, те се рачуна на други круг гласања.

Наш саговорник истиче да је питање другог круга, питање свих питања на предстојећим председничким изборима у Црној Гори.

"Да Ђукановић није у трци за председника, питање је да ли би ДПС-ов кандидат уопште ушао у други круг гласања", напомиње Раковић.

Иако странке око ДПС-а нису успеле да се договоре у вези са заједничким кандидатом, Социјалдемократе Црне Горе подржале су изборној трци Ђукановића, док је Социјалдемократска партија кандидовала Драгињу Вуксановић Станковић.

Раковић оцењује да кандидатура Вуксановић Станковић неће угрозити позицију Ђукановића, иако обе странке подржава слично бирачко тело.

"Вуксановић Станковић ће одвући гласове Ђукановићу, али неће пореметити његов улазак у други круг", изричит је Раковић.

"Ђукановић 2. априла одлази у политичку пензију"

Политиколог из Црне Горе Владимир Павићевић оцењује да не постоји ни теоретска шанса да Ђукановић победи на предстојећим председничким изборима, те да највише шансе за победу има један о лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

"У овом тренутку најозбиљнији кандидат за председника Црне Горе је Андрија Мандић. Он је први започео кампању која је професионално припремљена и очигледно је идеја Мандића да на овим изборима дође до највећег броја бирача на центру", каже Павићевић за РТ Балкан.

Павићевић каже да ће суперфинале председничких избора бити 2. априла, када ће бити одржан други круг гласања.

"Тог 2. априла прославићемо Милов одлазак у политичку пензију и избор новог председника Црне Горе који ће бити достојан те функције", оцењује Павићевић.

У председничкој трци за сада су Андрија Мандић и Драгиња Вуксановић Станковић. Очекује се да Државна изборна комисија донесе одлуку о кандидатури Ђукановића. Улазак у изборну трку најавили су и потпредседник Покрета Европа сад Јаков Милатовић, као и лидер Демократа Алекса Бечић. 

image