Србија и Балкан

Част и брука живе довека: Како је некада Мило Ђукановић говорио о Косову и Метохији (ВИДЕО)

За председника Црне Горе, тема "Косова" је завршена прича. Ипак, претходних година није размишљао на овај начин
Част и брука живе довека: Како је некада Мило Ђукановић говорио о Косову и Метохији (ВИДЕО)Getty © Spencer Platt / Staff

Црногорски председник Мило Ђукановић својевремено је говорио да "Косово" не може да буде држава и да ту солуцију албанских екстремиста треба искључити. За лидера ДПС-а тема "Косова" је завршена прича, а то је поновио и јуче током сусрета са Вјосом Османи у Подгорици.

Портал подгоричке Адриа ТВ објавио је видео у коме Ђукановић говори о косовском проблему, уз оцену да је црногорски председник "по ко зна који пут забио нож у леђа Србији".

На велику жалост Ђукановића, констатују, и даље постоје видео снимци који су доказ како "Ђукановић лако мења мишљења".

Један од тих снимака је из 1998. године, када је, како се наводи, "на сва звона саопштавао да је Косово саставни део Србије".

"Мора се искључити солуција за коју се залажу албански екстремисти око установљења 'Косова' као независне државе и мора се искључити та политичка солуција која претендује да 'Косову' задржи статус кво", каже Ђукановић на поменутом снимку.

Подсећају да је чувена и његова изјава из 2016. године, да није донео одлуку о признавању тзв. Косова, како би нанео штету Србији, већ зато да би Црна Гора прихватила реалност коју прихватају сви.

Ипак, његов говор из 1998. године, када се састао са Медлин Олбрајт, показује да је Ђукановић мислио сасвим другачије, пише портал и додаје да се сада с правом поставља питање како један човек може потпуно да промени свој став о тако фундаменталном питању.

Црна Гора је заједно са Македонијом међу првима признала једнострано проглашену косовску независност октобра 2008. године.

Ђукановић је јуче на заједничкој конференцији за новинаре са председницом тзв. Косова Вјосом Османи рекао да Црна Гора снажно подржава чланство Приштине у међународним организацијама, те да разуме њихову амбицију да постану члан Савета Европе, Партнерства за мир и добију статус кандидата за ЕУ.

Он је рекао и да је однос, како је навео, "двеју земаља" садржајан и пријатељски.

image