Свет

"Билд": Премијер Индије остаје уз Путина

Главни утисак који је немачки лист стекао након сусрета Олафа Шолца и Нарендре Модија је да се геополитички компас Индије не мења у односу на сукоб у Украјини
"Билд": Премијер Индије остаје уз Путинаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Канцелар Олаф Шолц верује да Немачкој није остало још много времена. За неколико година, Индија ће престићи Немачку у привредној производњи, а онда ће се, у складу са предвиђања немачког канцелара, индијска нација тачно сетити како су се Немци понашали када су били јачи, пише "Билд" о сусрету Олафа Шолца и индијског премијера Нарендре Модија у Њу Делхију.

Међутим, чињеница да стари колонијални односи моћи више не важе није једини закључак који немачки лист извлачи из сусрета двојице лидера.

Поред разговора о економске и војне сарадње, која подразумева куповину шест немачких подморница у вредности од већој од пет милијарди евра, једна од ставки у Шолцовој агенти био је и разговор о позицији Индије када је у питању сукоб између Русије и Украјине, како су претходно пренели медији.

Након почетка руске Специјалне војне операције, Њу Делхи је остао у добрим односима са Москвом, и одбио да јој уведе санкције, али и да је званично осуди на гласању у Уједињеним Нацијама, и "Билд" оцењује да се то неће променити, ма шта год немачки канцелар радио.

"Премијер Индије остаје уз Путина", је други и најзначајнији "Билдов" закључак.

image