Магазин

Девет начина за буђење креативности

Често нам се чини да су неки људи талентованији од других и да имају непресушни извор идеја. Међутим, креативност је баш као и билдовање мишића, настаје уз сталан рад и вежбу. "Не можете чекати на инспирацију. Морате је јурити са палицом", изјавио је својевремно чувени писац Џек Лондон. Јер, уколико чекамо да идеја сама дође, можемо лако изгубити мотивацију и постати обесхрабрени.
Девет начина за буђење креативности© pixabay/whitedaemon

Креативност је највећи дар људске интелигенције. Како свет постаје сложенији, морамо постати креативнији како бисмо одговорили на те изазове. Данас, бити креативан је пола сваког посла. Али креативност помаже да се одржи и психичка стабилност као и добро здравље и срећа. Истраживања кажу да чак 75 посто људи не остварује свој пун креативни капацитет. Некада је сматрана Божјим даром, касније и генијалношћу, али оно што је сигурно је да свака особа самим рођењем добија одређену креативност, односно способност стваралаштва у различитим доменима живота. Како и у коликој мери ће је развити, зависи од саме особе, њене личности, приоритета, мотивације с једне стране, и од подстицајног или демотивишућег утицаја околине, са друге стране. Креативност можете подстаћи на неке од следећих начина: 

1. Изађите у шетњу

Истраживање из 2014. године је открило да су људи креативнији када шетају него када мирују. Најобичнија шетња може побољшати креативност.

2. Наградите себе

Када се награђује креативност, она се временом јача. Можете сами себи обећати да ћете учинити нешто о чему сте маштали ако добро одрадите креативни процес који је пред вама.

3. Одморите, направите паузу

Већином се мисли да ће се прављењем паузе створити креативна блокада. Међутим, студије показују да физичко удаљавање од проблема може такође помоћи. С тога следећи пут када се нађете у тескоби око решавања неког изазова, изађите на час у природу или попијте кафу, одгледајте неку серију на ТВ. Одаберите да кратку паузу проведете како вам прија и вратите се на задатак.

4. Окружите се стварима које вас инспиришу

Неки психолози сматрају да окружење игра битну улогу у креативном процесу. Стимулишућа средина даје инспирацију и мотивише. Креирајте канцеларијски простор који ће инспирисати и дати вам енергију. Потражите стимулишућа искуства и места која ће активирати вашу инвентивност.

5. Седите и медитирајте

Некада је уместо преузимања акције, као што су шетње или рад на стварима које волимо, потребно управо супротно. Окренути се себи и пронаћи унутрашњи мир. Послушајте неке од вођених медитација онлајн или практикујте да медитирате кроз свакодневне ритауле и задатке које обављате свакодневно.

6. Пробајте тзв. терапију бојама 

Боје имају велики утицај на људску психу, јер изазивају код нас различите емоције. Плава и зелена стимулишу креативност, раст, инспиришу и релаксирају. Убаците плаве и зелене детаље у свој простор. Искористите психологију боја и научите које боје вас стимулишу и које боје иду заједно.

7. Слушајте музику која вас инспирише

Велики је утицај музике на наш ум и стварање идеја. Лагана музика делује инспиришуће  на већину људи, међутим постоје они људи којима гласна музика, добар ритам или занимљив текст покрећу креативне процесе и инспиришу их на стварање. Пронађите омиљену музику која ће у вама пробудити креативност.

8. Дневна доза маштања

Некада је потребан ментални "ресет" како би се покренула креативност. Искључите мобилни телефон и лезите у кревет. Сетите се времена када сте као дете лежали у кревету и маштали шта желите, покрените тај процес поново. Бићете изненађени колико се идејa проналази у ономе што као одрасли сматрамо "беспосличарењем", односно маштањем.

9. Спавајте довољно

Уморан ум не може да размишља, не може ни да ради правилно и продуктивно. Спавање 8 сати је препорука психолога за развој креативности, али као и за све, ни овде не постоји идеална дужина сна после које ћете се осећати одморно. Према новијим истраживањима, за почетак лезите пре поноћи, јер је то добро за ваш цео организам.

image
VV inauguration
banner