Магазин

Зашто најбоље идеје добијамо под тушем

Да ли сте се икада запитали зашто неке од ваших најбољих идеја изгледају као да су дошле из ведра неба (на пример, док сте под тушем)? Нова истраживања објашњавају зашто је купање и туширање савршена олуја релаксације и инспирације, која помаже нашем мозгу да реши проблеме.
Зашто најбоље идеје добијамо под тушем© freepik/ freepik

Свима се дешава да у борби тражења решење неког проблема који делује нерешиво, негде између шампона и балзама за косу, оно као да само дође. Шта је то у туширањима и купањима што помаже у решавању онога што нас мучи - нешто у води или нешто у глави?

"Стварање креативних идеја захтева да се успостави равнотежа између фокусираног, линеарног размишљања, које ограничава оригиналност, и неограничених, насумичних асоцијација, које су често ирелевантне за наше креативне проблеме", пишу аутори студије са Универзитет Вирџиније. Они су "ефекат туширања" прогласили правим феноменом.

Истраживачи су открили да задаци који захтевају благо ангажовање, попут туширања или ходања, могу произвести највише креативности. Чини се да равнотежа између фокуса и лутања ума даје најбоље резултате. Активности попут туширања и ходања укључују добијање неке стимулације из околине у којој се налазите, што, према истраживачима, такође може помоћи у јачању креативности.

Учесници истраживања се заправо нису туширали, већ су им уместо тога, пуштани видео снимци који су имитирали ниво ангажовања код туширања или шетње. Учесници су или видели видео који се сматрао досадним – два мушкарца слажу веш – или видео снимак сцене из филма за који се сматра да је благо стимулативан. Након тога, испитаници су имали 45 секунди пре него што су их истраживачи замолили да наведу креативне намене за циглу или спајалицу. Откривено је да су учесници који су гледали благо стимулативни видео, дошли до креативнијих решења.

Ово истраживање наглашава важност периода инкубације или удаљавања од проблема да би се он решио. Некада особе неће устати са својих столова док не добију инвентивну идеју, што је контрапродуктивно, јер онда не дозвољавају свом мозгу да се одмакне и одмори.

Када сте "блокирани" и не можете да смислите домишљато решење, ако се удаљите да урадите нешто потпуно неповезано са тим и другачије, можете покренути процес доласка до идеје. А уживање под врућим тушем или шетња парком свакако увек пријају а додатна корист је ако се се дође и до неких важних закључака и решења.

image