Русија

"Зли руски хакери": Осумњичена за убиство Дарје Дугине служила у Националној гарди Украјине

Наталија Вовк је учествовала у активностима националне безбедности и одбране Украјине, налазећи се директно у Донбасу и током спровођења одређених активности у Маријупољу
"Зли руски хакери": Осумњичена за убиство Дарје Дугине служила у Националној гарди Украјинеwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Хакерска група "РаХДит", позната као "Зли руски хакери" објавили су документе у којима се наводи да је Наталија Вовк, осумњичена за убиство новинарке Дарије Дугине, служила у 12. бригади Националне гарде Украјине.

Како би доказали ове податке, хакери су приказали сертификат који је потписао командант 12. бригаде Националне гарде Украјине пуковник Александар Крјачко, у којем пише да је "војник Вовк Наталија Павловна учествовала у активностима националне безбедности и одбране Украјине, налазећи се директно у регионима и током спровођења одређених активности у Маријупољу, Доњецка област".

Додаје се да је то отприлике четири месеца у 2020. и три месеца у 2021. години.

Осим тога, објављен је и документ о промени личног досијеа војника, у којем се наводи да је Вовк некада била Шабан, а да је променила презиме на основу одлуке Иличевског окружног суда у Маријупољу.

Штавише, она је овде наведена као "војник ШАБАН Наталија Павловна – стрелац 2. одреда 2. патролног вода 1. патролне чете стрељачког батаљона (за пратњу, изручење, заштиту окривљених и заштиту јавног реда)".

Вовк се терети за тешко убиство које је починила група лица мотивисана политичком мржњом. У Русији јој прети казна затвора од 8 до 20 година. Суд је додао да је Вовкова на међународној потерници.

Дарја Дугина убијена је 20. августа 2020. бомбом подметнутом у аутомобил којим се враћала са фестивала "Традиција" у Подмосковљу. Експлозив је био постављен у доњем делу возила на страни возача. Новинарка је од задобијених повреда преминула на лицу места.   

Као резултат проучавања сигурносних камера, документовано је да је извршилац злочина, држављанка Украјине Наталија Вовк, лично надгледала Дугину на паркингу за госте фестивала Традиција. Након што се уверила да је новинарка напустила фестивал, Вовк ју је пратила аутомобилом "Мини купер" и активирала импровизовану експлозивну направу. Након тога, Вовк је напустила територију Русије са својом ћерком и отишла у Естонију преко Псковске области.

image