Русија

Суд одредио притвор у одсуству Наталији Вовк за убиство Дарје Дугине

Мера притвора ступиће на снагу у тренутку када Наталија Вовк буде приведена, било на територији Русије или друге земље са којом има споразум о екстрадицији
Суд одредио притвор у одсуству Наталији Вовк за убиство Дарје Дугинеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Московски градски суд је издао налог о хапшењу у одсуству Наталије Вовк, осумњичене за убиство новинарке Дарје Дугине, преносе "РИА Новости".

"Суд је Наталији Вовк одредио меру притвора у трајању од два месеца, од момента уласка на територију Руске Федерације или тренутка екстрадиције", рекао је "РИА новостима" извор из суда. 

Вовк се терети за тешко убиство које је починила група лица мотивисана политичком мржњом. У Русији јој прети казна затвора од 8 до 20 година. Суд је додао да је Вовкова на међународној потерници.

Дарја Дугина је погинула 20. августа услед подметнуте експлозије аутомобила када се враћала са фестивала "Традиција" у Подмосковљу. Током паљења аутомобила активиран је експлозив који је постављен у доњем делу возила на страни возача. Новинарка је од задобијених повреда преминула на лицу места.   

Као резултат проучавања сигурносних камера, документовано је да је извршилац злочина, држављанка Украјине Наталија Вовк, лично надгледала Дугину на паркингу за госте фестивала Традиција. Након што се уверила да је новинарка напустила фестивал, Вовк ју је пратила аутомобилом "Мини купер" и активирала импровизовану експлозивну направу. Након тога, Вовк је напустила територију Русије са својом ћерком и отишла у Естонију преко Псковске области.

Истакнута новинарка Дарја Дугина била је кћер филозофа, књижевника и геополитичара Александра Дугина, која је, као и њен отац подржавала специјалну операцију у Украјини. Због тога, раније ове године санкционисале су је власти САД и Велике Британије, које су је оптужиле да доприноси дезинформацијама у вези са специјалном операцијом, будући да је редовно извештавала са фронта.

Александар Дугин је након њеног убиства тврдио да је његова кћерка је била на мети јер је заговарала ''руску идеју". Њено убиство назвао је ''терористичким чином'' и за то окривио ''нацистички украјински режим", пренели су медији.

image
VV inauguration
banner