Свет

Објављен снимак трагедије у Грчкој: Железничари у штрајку, министар саобраћаја поднео оставку ВИДЕО

Синдикат је позвао на штрајк у знак протеста због, како је навео, хроничног занемаривања грчких железница, док је министар саобраћаја Костас Караманлис поднео оставку, рекавши да је железнички систем у Грчкој "у стању које не приличи 21. веку"
Објављен снимак трагедије у Грчкој: Железничари у штрајку, министар саобраћаја поднео оставку ВИДЕО© Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

Грчки синдикат железничара и метроа најавио је за данас 24-часовни штрајк због тешке железничке несреће, у којој је погинуло најмање 57 људи. 

Синдикат је позвао на једнодневни штрајк у знак протеста због, како је навео, хроничног занемаривања грчких железница.

Радници атинског метроа такође су позвали на 24-часовни штрајк данас, наводећи да се суочавају са сличним проблемима као и запослени на железници, објавио је "Екатемерини".

У Атини, неколико стотина чланова левичарских група марширало је синоћ у знак протеста због железничке несреће, а мањи сукоби су избили кад су неки демонстранти бацали камење на канцеларије грчког железничког оператера и полицију и палили контејнере.

Протести су одржани и у Солуну и граду Лариси, у близини места где се несрећа догодила у уторак увече, објавио је Би-Би-Си.

У протестима није било ухапшених ни повређених.

Спасиоци су тражили током ноћи преживеле у оштећеним, изгорелим олупинама два воза који су се сударили у северној Грчкој, а у несрећи у уторак нешто пре поноћи погинуле су најмање 43 особе.

Радници хитне помоћи користили су дизалице и другу тешку машинерију како би померали велике делове возова.

Главна форензичарка у Лариси, Рубини Леондари, рекла је да су 43 тела донета на преглед и да ће бити потребна ДНК идентификација јер су лица која су страдала због последица пожара, непрепознатљива.

Грчка ватрогасна служба саопштила је да је 57 људи хоспитализовано касно у среду, укључујући шесторо на интензивној нези, док је више од 15 отпуштено након лечења.

Више од 200 људи, који су били неповређени или су задобили лакше повреде, превезено је аутобусима у Солун, 130 километара северно од Ларисе.

"Хеленик трејн", италијанска компанија која управља свим путничким и теретним возовима у Грчкој, изразила је саучешће породицама жртава.

Међу погинулима је осам радника на железници, укључујући двојицу машиновођа теретног воза и двојицу машиновођа путничког воза.

Мицотакис: До несреће је дошло због трагичне људске грешке

Грчки премијер Киријакос Мицотакис назвао је судар путничког и теретног воза "ужасном железничком несрећом без преседана", обећавши спровођење потпуне, независне истраге.

Мицотакис је најавио оснивање независног и међупартијског комитета стручњака који ће истражити узроке несреће у Темпију, одмах након што је у среду поподне посетио место трагедије.

Мицотакис је рекао да се претпоставља да је до несреће дошло "због трагичне људске грешке".

Воз, који је саобраћао од Атине до Солуна, превозио је 350 путника, од којих су многи били студенти који су се враћали са карневалских прослава.

Власти су ухапсиле управника станице на последњој станици воза, у граду Лариса јер је за железнички саобраћај на том делу пруге одговоран шеф станице, а он би данас требало да се појави пред тужиоцем ради званичне оптужнице.

Грчки министар саобраћаја Костас Караманлис поднео је оставку

Караманлис је рекао да је уложио све напоре да побољша железнички систем који је био, како је рекао, "у стању које не приличи 21. веку".

Влада је од среде прогласила тродневну националну жалост, док су се заставе вијориле на пола копља испред свих зграда Европске комисије у Бриселу.

Ово је највећа железничка несрећа у Грчкој, а пре ове, велика трагедија задесила је Грчку 1968. године када су погинуле 34 особе у несрећи у јужном региону Пелопонеза.

image