Магазин

Шта се крије испод Кремља

Највећа европска тврђава у самом центру Москве, Кремљ, није само историјски центар града - управо за његовим зидинама налази се званична резиденција председника Руске Федерације. Као и свака друга, и ова тврђава у себи крије бројне тајне: вековима круже приче како се испод темеља Московског Кремља налазе тајни пролази и бункери, Метро - 2 и библиотека Ивана Грозног. Откривамо шта је од тога истина, а шта само мит.
Шта се крије испод Кремља© pexels/Ramon Perucho

Многи истраживачи и археолози посветили су своју каријеру истраживању Кремља, па чак и живот, покушавајући да испод површине земље пронађу библиотеку Ивана Грозног или подземне пролазе који ће водити у друге делове града. До данас остала је мистерија шта се заправо тамо крије и да ли је оно што је откривено, откривено тек да археолозима "замаже очи", док се у позадини крије још мноштво неистражених и строго чуваних објеката. Приче и легенде које постоје око Кремља причају се вековима, а оно што је сигурно јесте да занимљива открића тек предстоје, будући да истраживања још увек трају. Које тајне крије подземље Кремља?

Град испод града и Метро - 2

Можда и омиљена легенда која се везује за подземље Кремља јесте она о постојању подземног града и Метроа -2 . Наводно, испод површине Црвеног Трга налази се читав град, који има и сопствено звездано небо, баш као у планетаријуму, док испод маузолеја Лењина лежи електротехнички систем огромне снаге који је омогућавао функционисање подземног града и метроа. Када је град направљен нико са сигурношћу не може рећи, а судећи по легендама које круже, саграђен је између 1940. и 1950. године, када су постојале озбиљне претпоставке да је трећи светски рат на помолу: град испод града и посебан систем метроа обезбедио би заштиту великом броју људи од нуклеарног напада.

Мрежа тајних пролаза и тунела

Оно што је сигурно јесте да се испод површине московског Кремља, као и сваке друге средњовековне тврђаве, налази читава мрежа тајних пролаза и тунела, чији је један део служио да одвод подземних вода. Међутим, најчешћа заблуда која се за овај систем везује јесте да ови пролази датирају још из времена дрвеног или белокаменог (кроз историју, Кремљ је био саграђен и од белог камена) Кремља који је саграђен у време Дмитрија Донског - савремени Кремљ саграђен је за време владавине Ивана Великог.

Крајем 15. века било је јасно да у изворном стању Кремљ не може да пружи заштиту у случају војних конфликата, будући да његове зидине не би могле издржати нова оштећења. Иван је позвао италијанске архитекте и грађевинце, који су Кремљ рестаурирали: направљени су подземни тунели и пролази, обновљене зидине и саграђени црква и дворац великог кнеза. Највећа мистерија крије се у тајном бункеру испод Троицке куле: наводно су Италијани конструисали бункер тако да буде повезан са реком Москвом, како би у случају напада на тврђаву владари могли да се безбедно спусте до реке и успут послушају да ли непријатељ прави ископе како би минирао њене зидине.

Библиотека Ивана Грозног

Већ неколико векова археолози "разбијају главу" како да пронађу "Либерију", библиотеку Ивана Грозног. Цар Иван се 1560-их година својом библиотеком похвалио пастору Јохану Ветерману, који је о њој писао као о најдрагоценијем драгуљу сакривеном под сводовима Кремља, а од тада, библиотеку безуспешно траже. Према предвиђању, у њој се могу налазити и књиге невероватне историјске и културне вредности које су припадале Софији Палеолог, баби Ивана Грозног и сестричини последњег византијског императора, Константина XI Палеолога.

Ризнице блага

Подземље Кремља пројектовано је да одговара безбедносним захтевима, које су чак и у стара времена била на највишем могућем нивоу. Владарске породице биле су јако имућне: злато, драго камење, скупоцени накит који се са колена на колено преносио кроз векове - све се морало складиштити далеко од очију радознале послуге, али и, не дај боже, пљачки или пожара. За потребе чувања блага испод Кремља су постојали скривени пролази, подруми, као и четири посебно опремљене подземне просторије које су се простирале и до 50 метара дужине, од цигала и камена, претпоставља се за највредније драгоцености.

Најчуднији проналасци из подземља

Само постојање подземног дела Кремља није нешто неуобичајено. Већина древних замкова и тврђавама имала је просторије и испод површине земље, у којима су се најчешће чували оружје, намирнице и ствари од вредности. Необични су најчешће проналасци из тих катакомби, које о прошлим временима али и својим становницима откривају до тада непознате чињенице. Тако су, на пример, у подземним деловима Кремља пронађени остаци војника у униформама, разне справе за мучење непријатеља, мистична коцка за коју се претпоставља да је служила за гатање, али и гробница са лутком у природној величини која је била обучена у свечане хаљине.

image
VV inauguration
banner