Свет

"Гардијан": Немци траже ограничење цене донера

Линке захтева да цена ћевапа уместо 10 износи највише 4,90 евра, односно 2,90 евра за младе, посебно за оне са нижим примањима, којима је то свакодневна намирница
"Гардијан": Немци траже ограничење цене донераGetty © Adam Berry

Раст цене донера навео је Немце да затраже владин програмом субвенција како би ово јело, једно од најтражениијих у Немчакој, и даље било приступачно, преноси "Гардијан".

Влада канцелара Олафа Шолца објавила је на друштвеним мрежама да су поскупљења изазвана растом цене енергије. Како је рекао Шолц: "Прилично је упадљиво да ме, где год да одем, питају да ли би требало да постоје ограничења цене донера".

Странка левице Линке позвала је на увођење ограничења цена, сличног оном које је већ уведено у неким деловима земље због високих кирија. Ова странка додаје да је цена донера у неким градовима достигла цену од 10 евра, док је ова брза храна пре две године године коштала само четири евра.

Линке захтева да цена донера буде највише 4,90 евра, односно 2,90 евра за младе, посебно оне са нижим примањима, којима је то свакодневна намирница.

Укупна вредност продаје донера, које су у Немачку донели турски имигранти, тој земљи износи око седам милијарди евра годишње.

Како додаје ова странка, само у Берлину се свакодневно конзумира 400.000 донера, што би значило да би програм субвенција коштао око четири милијарде евра годишње.

Посланица Зелених Хана Штајнмилер, странке, које је раније позивала Немце да се одрекну меса, изјавила је да би ова тема могла бити исмејана, али да је њена странка дужна да подржи предлог о субвенционисању донера.

Канцелеру Шолцу се на једном догађају обратио млади Турчин који је рекао: "Плаћам донер осам евра. Разговарај са Путином, желим да плаћам четири евра". Шолц је, међутим искључио могућност контроле цена као "неприменљиву" у економији слободног тржишта. Уместо тога, он је похвалио "добар рад Европске централне банке", која се труди да смањи инфлацију.

Неки људи на друштвеним мрежама су захтевали повратак Ангеле Меркел, тврдећи да је Шолца претходница "држала ствари под контролом."

Продавци донера не очекују да ће цена ускоро пасти. "Били смо приморани да повећамо цену због цена кирије, енергије и хране", рекао је један од њих, "а то је потпуно ван наше контроле."

image