Свет

Нове тврдње о позадини саботаже "Северног тока": Прање од одговорности и мућење воде

Главни мотив за напад су свакако имали Вашингтон, Лондон, Варшава и Кијев, који су годинама уназад претили руско-немачкој енергетској сарадњи и Северном току, а могуће је и Осло који је и највише профитирао од новонастале ситуације, каже Александар Митић из Института за међународну политику и привреду
Нове тврдње о позадини саботаже "Северног тока": Прање од одговорности и мућење водеGetty © Swedish Coast Guard via Getty Images

Про-украјинска група учествовала је у саботажи на гасоводима "Северни ток" објавио је "Њујорк тајмс" позивајући се на сазнања америчких обавештајних служби и наново ускомешао међународну јавност. Од Беле куће која нема коментар и упућује на званичну истрагу европских партнера, преко саветника украјинског председника Владимира Зеленског Михаила Подољака, који тврди да они немају никакве везе с тим, до руске стране где то виде као одвраћање пажње од званичне истраге, како је то формулисала протпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Наводе "Њујорк тајмса" би требало опрезно примити к знању, каже у изјави за РТ Балкан др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

"У тексту који је објављен се не цитира ниједан доказ, не означавају прецизније актери нити се објашњава како је извршен напад. Главни утисак је да су аутори текста желели да 'оперу' од одговорности САД и актере повезане са званичним Вашингтоном и да тиме негирају наводе Симора Херша", истиче Митић.

Новинар Симор Херш је, иначе, недавно објавио чланак у којем износи наводе да Вашингтон стоји иза напада на гасовод, као и да су у томе имали директну помоћ Норвешке.

Наш саговорник додаје да је важно да се експлицитно истиче да Руска Федерација не стоји иза напада, што, како напомиње, директно дезавуише оптужбе Пољске и Украјине о томе да је Москва сама уништила свој гасовод.

"Главни мотив за напад су свакако имали Вашингтон, Лондон, Варшава и Кијев, који су годинама уназад претили руско-немачкој енергетској сарадњи и Северном току, а могуће је и Осло који је и највише профитирао од новонастале ситуације", каже Митић.

У тексту "Њујорк тајмса" спекулише се да би сазнања о наводној украјинској умешаности у саботажу "Северног тока", могла да поремете односе Немачке и Украјине, док Захарова целу ствар са текстом америчког листа види сасвим другачије: као намерно одвраћање пажње јавности.

"У овом тренутку се чини извесније да се намерно мути вода како би се омела и релативизовала истрага. Односи Украјине и Немачке би могли да буду поремећени уколико се докаже да је званични Кијев стајао иза овог напада. Из овог извештаја се, међутим, то не може закључити", напомиње Митић.

И истиче да се управо Зеленски и кијевски режим перу од одговорности.

"Тешко је очекивати да ће Вашингтон допустити да се односи Берлина и Кијева поремете у тренутку када сви заједно формирају 'тенковску коалицију' и када покушавају да одрже војну помоћ Украјини на врху агенде. Несумњиво је да Русија мора са своје стране да истраје у томе да се изгласа формирање истражне комисије УН", каже наш саговорник.

Наводе о томе да иза напада на "Северни ток" стоје и Украјинци објавио је и немачки "Цајт" који је, позивајући се на своје изворе, написао да је брод који је ангажован на саботажи у власништву два Украјинца, а да је седиште компаније у Пољској. Немачка влада је, како је пренео ТАСС, саопштила да узима у обзир наводе "Њујорк тајмса" о про-украјинској групи.

"Немачка ће дугорочно бити највећи губитник ове саботаже, а понаша се као незаинтересована страна. Упркос изјавама канцелара Шолца у Вашингтону на састанку са Бајденом да се Немачка успешно 'ослободила' руског гаса и то без последица, најновије истраживање јавног мњења које је објавио Дојче Веле показује да 69 одсто Немаца очекује да ће се немачка економија погоршати у будућности", наводи Митић.

У том контексту, напомиње наш саговорник, свакако је могуће да извештаји о украјинској одговорности, ако не код званичног Берлина, онда барем у немачкој јавности изазову још већу нервозу и незадовољство.

image