Свет

"Цајт": Трагови истраге о Северном току воде до Украјине

Група од шест особа изнајмила брод од фирме у власништву Украјинаца, након чега је наводно извршила диверзију
"Цајт": Трагови истраге о Северном току воде до Украјинеwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Немачки истражитељи идентификовали су чамац са којег је извршена саботажа Северног тока, пише "Цајт" и додаје да трагови воде до компаније у власништву Украјинаца.

Седиште компаније је у Пољској и њени власници су двојица Украјинаца, а тајну операцију у Балтичком мору наводно је извело шест особа - пет мушкараца и једна жена. 

Групу су чинили капетан, два рониоца, два ронилачка помоћника и доктор, а они су наводно превезли експлозив до места злочина и тамо га поставили. 

Њихова националност није позната, пише немачки лист и наводи да су нападачи користили лажне пасоше које су употребили и за изнајмљивање чамца.

Група је, према писању листа, испловила из Ростока 6. септембра 2022. године, а истрага показује да је чамац касније лоциран на данском острву Краљ Кристијан.

Истражитељи су пронашли трагове експлозива на столу у кабини, а тајна служба једне западне државе наводно је послала дојаву партнерским агенцијама у Европи, убрзо након уништења гасовода, у којој се каже да је украјински командос одговоран за саботажу. 

Чак и након те дојаве, наводно су постојале додатне обавештајне индиције да би проукрајинска група могла да стоји иза експлозија. 

Из украјинске владе су одбили да коментаришу ове наводе за "Цајт", а изјаву није желео да да ни немачки државни тужилац.

image