Економија

Рат око чипова више штети САД него Кини

Одлука америчког Министарства трговине да де факто забрани извоз нaпредних полупроводника у Кину, више је наштетила локалним компанијама него кинеским
Рат око чипова више штети САД него Кини© Vishnu Mohanan/Unsplash

Министарство трговине САД је почетком октобра проширило листу специјалних захтева које треба испунити за извоз напредних полупроводника и опреме на све пошиљке у Кину, уместо досадашњих који су се односили на одређене компаније.

Акције компанија које су укључене на ову листу већ су пале и то за више од 50 посто када је реч о "Интелу" или "Нвидији", која је пријавила пад од 69 процената будући да су њихови производи директно на удару америчке администрације.

Када је реч о ценама, пише "Ејжа тајмс", америчке компаније теже су погођене овим забранама од кинеских, што је иронично будући да су мере замишљене да штите америчко тржиште.

Политика америчке владе већ је погоршала постојећи "рат чиповима" покренут из жеље Вашингтона да ограничи технолошки и економски развој Кине.

Индустрија полупроводника, неопходних компоненти за сијасет уређаја, од компјутера до аутомобила, већ је погођена тешкоћама у ланцима снабдевања који су били последица короне.

Кина је на мере САД одговорила забраном приступа америчким радницима, повлачењем својих стручњака али и појачаним снабдевањем компоненти из других узвора.

image