Свет

Бивши амерички официр: Циљ САД да изазову грађански рат у Грузији и претворе је у руског непријатеља

Протести у Тбилисију су операција коју су Американци планирали како би утицали на владу те земље, јер ако представници грузијских власти не ураде оно што им је потребно, САД ће их заменити онима који ће докрајчити државу, каже Скот Бенет
Бивши амерички официр: Циљ САД да изазову грађански рат у Грузији и претворе је у руског непријатеља© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Бивши амерички официр, политиколог Скот Бенет изјавио је да је главни задатак САД да изазову грађански рат и ослабе парламент, како би Грузију претворили у непријатељски регион Русије и да ће у целој овој шеми, грузијска председница Саломе Зурабишвили следити пут свог украјинског колеге Владимира Зеленског.

"Зурабашвили је америчка марионета која је на власт дошла под утицајем САД. По њиховој команди, она ће моћи да распусти садашњи парламент и сазове нови који у потпуности одговара интересима Беле куће. Исто је учињено и у Украјини уз посредовање заменице државног секретара САД Викторије Нуланд и председничког представника за климу Џона Керија", рекао је Бенет у интервјуу за "Известија".

Према његовим речима, овог пута у Грузији, главни играч је Тод Робинсон, амерички политичар, помоћник државног секретара којег је именовала Бајденова администрација, који је већ покушао да преговара са демонстрантима у Украјини како би тамо распламсали ватру.

"Тренутна ситуација може да се развије у Украјину број два", упозорио је политиколог.

Он је додао да су протести у Тбилисију операција коју су Американци планирали како би утицали на владу земље.

"Ако представници грузијских власти не ураде оно што им је потребно, САД ће их заменити онима који ће докрајчити државу", закључио је Бенет.

Грузијски политичар и лидер партије "Правда" Игор Гиоргадзе назвао је, са своје стране, митинге у Тбилисију "тестом опозиционих снага".

"Демонстрације, преврнути аутомобили, паљевине у Тбилисију су 'тест опозиционих снага'. Програм за који су припремиле западне земље, углавном Американци", рекао је Гиоргадзе у интервјуу за "Известију".

Према његовим речима, митинзи су повод, а не разлог. Он је истакао да je, када је грузијска влада проговорила о сопственим интересима, који нису уперени против Русије, "Американцима то било довољно да притисну дугме које је обојено у дугине боје".

"Студенти, углавном млади људи, изашли су на улице, а модератори целог овог процеса су управо они, страни агенти. Баш ти представници невладиних организација које финансирају Американци. Ово је резиме онога што се данас дешава у Грузији", објаснио је он.

Гиоргадзе је напоменуо да је "закон копија америчког закона о страним агентима, и ако се у америчкој верзији односи и на физичка и на правна лица, који је у случају Грузије био усмерен само на правна лица".

Такође је напоменуо да су ове невладине организације добиле огромну своту новца и да све консултације и упутства долазе од Американаца.

"Циљеве Американаца, ми Грузијци посматрамо последњих 30 година. Ово је контролисани хаос, а све је усмерено само на једно – да САД остану хегемон, главни жандарм, да диктирају своје услове целом свету. Али, као што сада већ видимо, а то је посебно евидентно након што је Русија покренула Специјалну војну операцију, то Американцима никако не прија", закључио је политичар.

Бригадни генерал Грузије Тристан Цителашвили је раније рекао да су протести који су одржани у Тбилисију "планирана провокација америчких обавештајних служби да смене власт". Он је напоменуо да САД покушавају да "отворе други фронт у Грузији".

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су "протести у Грузији против предлога закона о страним агентима само изговор за покушај насилне промене власти, а да сама ситуација веома подсећа на Мајдан у Украјини".

Он је упоредио и протесте у Грузији и Молдавији, истичући да "западне земље различито реагују на њих. Тбилиси се, према речима дипломате, контролише споља, а тамошњи догађаји су од "користи западним налогодавцима".

image