Србија и Балкан

Брнабић: Француско-немачки план за КиМ био би исти чак и да смо увели санкције Русији

Став Србије је принципијелан, бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо, поручила је председница Владе Србије
Брнабић: Француско-немачки план за КиМ био би исти чак и да смо увели санкције Русији© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Србија плаћа цену зато што није увела санкције Русији, али је то принципијелан став, навела је премијерка Србије Ана Брнабић. Додала је да не мисли да би француско-немачки предлог за КиМ био другачији да је Београд увео санкције Москви.

"Став Србије је принципијелан, бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо", рекла је Брнабић за ТВ Прва и додала да је било председничких кандидата који су у кампањи говорили да не би увели санкције Русији, те да ће то учинити Александар Вучић, па су после избора говорили да је Србија неодговорна зато што не уводи санкције.

"Да, то (неувођење санкција) нас кошта. Ми плаћамо одређену цену кроз то што смо могли да добијемо мало већу цену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то да смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022.године, али у данашње време плаћате одређену цену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика", рекла је она.
Став према санкцијама, подсетила је Брнабић, је заснован на међународном праву и на интересу Србије.

Она је истакла да не мисли да би француско-немачки предлог био другачији да је Србија увела санкције према Русији, већ да би, каже, био другачији да није било Александра Вучића зато што је ту тему поново ставио на дневни ред и изборио за неке ствари за које смо мислили да је немогуће.

У том смислу је указала да представници и ЕУ и САД говоре о томе да се не ради о међусобном признању већ о нормализацији односа.

"То је нешто што је промењено захваљујући председнику Вучићу", рекла је Брнабић и подсетила да је сам председник говорио о лошим странама тог документа и јасно повукао црвене линије.

Избори до краја године неизвесни

Премијерка Србије навела је да не зна да ли ће бити одржани ванредни избори до краја године и додала да сви из Српске напредне странке раде тако као да ће избори, како је рекла, бити одржани сутра.

На констатацију новинарке да је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао да они очекују изборе на свим нивоима, осим на председничким, и питање хоће ли их заиста бити, премијерка је одговорила:

"Да будем искрена, не знам, радим као што и сви из Српске напредне странке радимо тако као да ће избори бити сутра, да у сваком тренутку не можемо да се постидимо да изађемо пред наше грађане и покажемо шта смо радили и који су нам резултати, али истовремено и као да ће бити у редовном року без обзира на било какве изборе дајемо све од себе сваки дан да Србија иде напред", поручила је Брнабић.

image